Европска унија градиће бициклистичку стазу Сарајево - Пале

29.06.2021. 22:23
0
ИЗВОР: Катера

Градоначелници Источног Сарајева и Сарајева, те начелници општина Пале, Источни Стари Град и Стари Град (Сарајево) потписали су данас Меморандум о разумијевању у вези са изградњом бициклистичке стазе Сарајево - Пале трасом некадашње жељезничке пруге.

Меморандум је потписан на завршетку конференције “Туризам као прекретница економског опоравка” у организацији Европске уније и амбасадора Јохана Сатлера.

Изградњу бициклистичке стазе са милион конвертибилних марака финансираће Европска унија, док ће општине и градови финансирати израду пројектно-техничке документације у износу од 100.000 до 150.000 КМ.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић рекао је да га радује то што ће ова општина учествовати у овако великом пројекту, који ће бити значајан за ову локалну заједницу.

- Туризам је као привредна грана у општини Источни Стари Град и окосница развоја, а обогаћењем садржаја ствараћемо нове прилике и развојне шансе. Надам се успјешној сарадњи која ће допринијети свим учесницима многе добробити - нагласио је Гашановић.

Шеф делегације ЕУ у БиХ Јоан Сатлер рекао је да се коначно из теорије прелази у праксу и имплементује један позитиван пројекат за људе који живе у Источном Сарајеву и Сарајеву, као и све туристе који посјећују БиХ.

Сатлер је истакао да је најважније што су потписивањем овог меморандума за изградњу бициклистичке стазе коначно "прешли са ријечи на дјела".

- Стаза ће бити завршена наредне године и веома сам срећан што нашим средствима можемо помоћи како би ово постало стварност, када све буде готово и када сљедеће године буде отворење, то ће бити један од најсрећнијих дана - рекао је Сатлер.

Потписиници овог Меморандума, односно градоначелници и начелници општина су дужни приступити рјешавању имовинско-правних односа на траси бициклистичке стазе и издавању одобрења за извођење радова, најкасније до 31. јануара 2022. године.

Бициклистичка стаза градиће се на дионици дугој око 15 километара, а већи дио трасе од око 10 километара територијално припада граду Источно Сарајево односно општинима Источни Стари Град и Пале.

Прва полазна тачка из општине Стари Град Сарајево биће од Вијећнице затим преко Бентбаше и шеталишта Дарива до Козје ћуприје и “Врела живота”.

Друга полазна тачка биће стара жељезничка станица на Бистрику, која ће такође водити до локалитета „Врело живота“.

Стазе ће се спајати на трасу пруге Ћиро која се простире у цјелости простором ускотрачне пруге према завршној позицији непосредно код старе жељезничке станице Пале.

Коментари 0
Повезане вијести
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Крађа у Палама Крађа у Палама
Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    13h 29m
    0
  • Крађа у Палама
    11h 47m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    8h 14m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    11h 2m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    4h 23m
    0