Evropska unija gradiće biciklističku stazu Sarajevo - Pale

29.06.2021. 22:23
0
IZVOR: Katera

Gradonačelnici Istočnog Sarajeva i Sarajeva, te načelnici opština Pale, Istočni Stari Grad i Stari Grad (Sarajevo) potpisali su danas Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom biciklističke staze Sarajevo - Pale trasom nekadašnje željezničke pruge.

Memorandum je potpisan na završetku konferencije “Turizam kao prekretnica ekonomskog oporavka” u organizaciji Evropske unije i ambasadora Johana Satlera.

Izgradnju biciklističke staze sa milion konvertibilnih maraka finansiraće Evropska unija, dok će opštine i gradovi finansirati izradu projektno-tehničke dokumentacije u iznosu od 100.000 do 150.000 KM.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović rekao je da ga raduje to što će ova opština učestvovati u ovako velikom projektu, koji će biti značajan za ovu lokalnu zajednicu.

- Turizam je kao privredna grana u opštini Istočni Stari Grad i okosnica razvoja, a obogaćenjem sadržaja stvaraćemo nove prilike i razvojne šanse. Nadam se uspješnoj saradnji koja će doprinijeti svim učesnicima mnoge dobrobiti - naglasio je Gašanović.

Šef delegacije EU u BiH Joan Satler rekao je da se konačno iz teorije prelazi u praksu i implementuje jedan pozitivan projekat za ljude koji žive u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, kao i sve turiste koji posjećuju BiH.

Satler je istakao da je najvažnije što su potpisivanjem ovog memoranduma za izgradnju biciklističke staze konačno "prešli sa riječi na djela".

- Staza će biti završena naredne godine i veoma sam srećan što našim sredstvima možemo pomoći kako bi ovo postalo stvarnost, kada sve bude gotovo i kada sljedeće godine bude otvorenje, to će biti jedan od najsrećnijih dana - rekao je Satler.

Potpisinici ovog Memoranduma, odnosno gradonačelnici i načelnici opština su dužni pristupiti rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na trasi biciklističke staze i izdavanju odobrenja za izvođenje radova, najkasnije do 31. januara 2022. godine.

Biciklistička staza gradiće se na dionici dugoj oko 15 kilometara, a veći dio trase od oko 10 kilometara teritorijalno pripada gradu Istočno Sarajevo odnosno opštinima Istočni Stari Grad i Pale.

Prva polazna tačka iz opštine Stari Grad Sarajevo biće od Vijećnice zatim preko Bentbaše i šetališta Dariva do Kozje ćuprije i “Vrela života”.

Druga polazna tačka biće stara željeznička stanica na Bistriku, koja će takođe voditi do lokaliteta „Vrelo života“.

Staze će se spajati na trasu pruge Ćiro koja se prostire u cjelosti prostorom uskotračne pruge prema završnoj poziciji neposredno kod stare željezničke stanice Pale.

Komentari 0
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu Mitropolit Hrizostom služio večernje u Sabornom hramu u Sarajevu
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 10m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    2h 34m
    0
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    23h 27m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    17h 18m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    2h 28m
    0