Европска унија спремила санкције Додику

14.02.2022. 19:12
4
ИЗВОР: srpskainfo.com

На састанку министара иностраних послова ЕУ 21. фебруара, расправљаће се о казненим мјерама које укључују и укидање финансијских средстава Републици Српској.

Европска дипломатска служба (EEAC) припремила је цијели низ санкција које би се требале увести режиму Милорада Додика.

Како преноси "politicki.ba", на састанку 21. фебруара, министри иностраних послова овог блока, окупљени у Савјету за иностране послове (FAC) расправљаће о томе. 

То је најавио и сам Жозеп Борељ реагујући у петак (11. фербуара) на одлуке Народне скупштине Републике Српске да се крене и у формирање властитог високог судског и тужилачког савјета.

– Служба ЕУ за иностране послове поставила је низ опција, укључујући рестриктивне мјере, о којима ће министри иностраних послова Уније разговарати на састанку у Бриселу касније овог мјесеца, према људима који су упознати с тим питањем и документима које је видио Блумберг – наводи овај медиј.

Разговори, преноси се даље, “долазе у тренутку када је режим Срба у БиХ предузео кораке ка отцјепљењу од остатка етнички фрагментисане земље, игноришући прошломјесечну одлуку САД да уведу санкције Милораду Додику који је већ дуги низ година на власти”.

– У једном документу, ЕУ је сугерисала да би требало размотрити рестриктивне мјере, укључујући замрзавање имовине и забрану путовања, ако Република Српска, на челу са Додиком, једнострано преузме надлежности од државе или на други начин предузме радње које угрожавају БиХ – пише Блумберг.

Санкције би се, међутим, требале сматрати посљедњом мјером ако друге могућности за окончање кризе не успију, јер би мјере могле довести до опасности да избаце из колосијека пут БиХ према ЕУ, наводи се у документу.

На састанку амбасадора ЕУ у петак, на којем се разговарало о листи казни, неколико земаља, укључујући и Њемачку, затражило је да мјере против Додика буду комбиноване, наводе упућени у дискусију.

Други, попут Мађарске, тврдили су да би санкције биле контрапродуктивне, наводи се даље у тексту Блумберга.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Skijaš 15.02.2022. 20:10
    Zox glup si a ja ti nisam kriv za to.
    Pročitaj ponovo moj komentar.
  • Generic placeholder image
    zox 15.02.2022. 09:31
    Skijaš, pravi si poturica, marš u Sarajevo i na Bjelašnicu, pa tamo skijaj sa svojim naserom
  • Generic placeholder image
    Skijaš 14.02.2022. 21:09
    Pokaži ti Petre jednu presudu da je Naser Orić zločinac? Hoćeš li reći da nije? Petre zaradio si botovski sendvič ali sledeći put pazi prije nego izvališ.
  • Generic placeholder image
    Petar 14.02.2022. 20:35
    Dok smetas onim ambasadama koje su podrzale raspad SFRJ, koje su podrzale otimanje Kosova, koje su bombardovave bespavno Republiku Srpsku i Srbiju, koje su podrzale protjerivanje 200000 Srba iz Hrvatske. I sve dok ti smetas zlocincima iz SDA koji bi da ukinu REPUBLIKU SRPSKU i da naprave muslimansu drzavu meni si najbolji. Onima koji kazu da si pokrao da si lopov porucujem da pokazu samo 1 pravosudnu presudu koja to dokazuje ja cu im povjerovati.
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Српска легализује исплату плате у коверти Српска легализује исплату плате у коверти
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    22h 21m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    21h 52m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    18h 8m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    14h 3m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    22h 15m
    0