Evropska unija spremila sankcije Dodiku

14.02.2022. 19:12
4
IZVOR: srpskainfo.com

Na sastanku ministara inostranih poslova EU 21. februara, raspravljaće se o kaznenim mjerama koje uključuju i ukidanje finansijskih sredstava Republici Srpskoj.

Evropska diplomatska služba (EEAC) pripremila je cijeli niz sankcija koje bi se trebale uvesti režimu Milorada Dodika.

Kako prenosi "politicki.ba", na sastanku 21. februara, ministri inostranih poslova ovog bloka, okupljeni u Savjetu za inostrane poslove (FAC) raspravljaće o tome. 

To je najavio i sam Žozep Borelj reagujući u petak (11. ferbuara) na odluke Narodne skupštine Republike Srpske da se krene i u formiranje vlastitog visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

– Služba EU za inostrane poslove postavila je niz opcija, uključujući restriktivne mjere, o kojima će ministri inostranih poslova Unije razgovarati na sastanku u Briselu kasnije ovog mjeseca, prema ljudima koji su upoznati s tim pitanjem i dokumentima koje je vidio Blumberg – navodi ovaj medij.

Razgovori, prenosi se dalje, “dolaze u trenutku kada je režim Srba u BiH preduzeo korake ka otcjepljenju od ostatka etnički fragmentisane zemlje, ignorišući prošlomjesečnu odluku SAD da uvedu sankcije Miloradu Dodiku koji je već dugi niz godina na vlasti”.

– U jednom dokumentu, EU je sugerisala da bi trebalo razmotriti restriktivne mjere, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, ako Republika Srpska, na čelu sa Dodikom, jednostrano preuzme nadležnosti od države ili na drugi način preduzme radnje koje ugrožavaju BiH – piše Blumberg.

Sankcije bi se, međutim, trebale smatrati posljednjom mjerom ako druge mogućnosti za okončanje krize ne uspiju, jer bi mjere mogle dovesti do opasnosti da izbace iz kolosijeka put BiH prema EU, navodi se u dokumentu.

Na sastanku ambasadora EU u petak, na kojem se razgovaralo o listi kazni, nekoliko zemalja, uključujući i Njemačku, zatražilo je da mjere protiv Dodika budu kombinovane, navode upućeni u diskusiju.

Drugi, poput Mađarske, tvrdili su da bi sankcije bile kontraproduktivne, navodi se dalje u tekstu Blumberga.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Skijaš 15.02.2022. 20:10
    Zox glup si a ja ti nisam kriv za to.
    Pročitaj ponovo moj komentar.
  • Generic placeholder image
    zox 15.02.2022. 09:31
    Skijaš, pravi si poturica, marš u Sarajevo i na Bjelašnicu, pa tamo skijaj sa svojim naserom
  • Generic placeholder image
    Skijaš 14.02.2022. 21:09
    Pokaži ti Petre jednu presudu da je Naser Orić zločinac? Hoćeš li reći da nije? Petre zaradio si botovski sendvič ali sledeći put pazi prije nego izvališ.
  • Generic placeholder image
    Petar 14.02.2022. 20:35
    Dok smetas onim ambasadama koje su podrzale raspad SFRJ, koje su podrzale otimanje Kosova, koje su bombardovave bespavno Republiku Srpsku i Srbiju, koje su podrzale protjerivanje 200000 Srba iz Hrvatske. I sve dok ti smetas zlocincima iz SDA koji bi da ukinu REPUBLIKU SRPSKU i da naprave muslimansu drzavu meni si najbolji. Onima koji kazu da si pokrao da si lopov porucujem da pokazu samo 1 pravosudnu presudu koja to dokazuje ja cu im povjerovati.
Povezane vijesti
Dodik predložio svim strankama da ne učestvuju na izborima prema Šmitovim nametnutim pravilima Dodik predložio svim strankama da ne učestvuju na izborima prema Šmitovim nametnutim pravi...
Sankcionisano 55 vozača zbog alkohola Sankcionisano 55 vozača zbog alkohola
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    18h 46m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    4h 19m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    18h 56m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    4h 25m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    4h 23m
    0