Фабрика вакцина у Србији до краја године

12.07.2021. 19:25
0
ИЗВОР: b92.net

Меморандум о разумијевању и сарадњи за производњу кинеске Синофарм вакцине у Србији потписан је данас у Београду.

Меморандум је потписан између Србије, кинеског произвођача вакцине и партнера из Уједињених Арапских Емирата.

Потписивање Меморандума је први конкретан корак ка изградњи фабрике вакцина у Србији, а према ријечима премијерке Ане Брнабић циљ је да фабрика буде изграђена до краја године.

- Имамо амбициозне циљеве. Циљ је да до краја године изградимо фабрику за производњу вакцина, да паралалено са тим радимо и на пуњену и да до краја године већ имамо 10 милиона доза које смо напунили у Србији, а да убрзо након тога почено и свеобухватан процес производње - рекла је Брнабић.

Она је указала да је данас важан дан за Србију, али и за регион, јер ћемо вакцину имати ближе, биће доступнија и моћи ћемо спремније даље да се боримо против пандемије корона вируса.

- Ово је почетак и једне шире сарадње Србије, Кине и УАЕ и у области биомедицине, биоинформатике, употребе вештацке интелигенције у фармацији. Ово је наставак сарадње коју смо почели током тешког периода ковид кризе, када смо заједно направили и две лабораторије за ПЦР тестирање - рекла је Брнабић.

Такође, потписивање Меморандума је и резултат посјете предсједника Александра Вучића у марту ове године Уједињеним Арапским Емиратима, гдје је договорена сарадња на изградњи фабрике.

Премијерка је захвалила Синофарму на сарадњи током ковид кризе, наводећи да је Србија од те компаније купила четири милиона вакцина, те да је испоручено 4,2 милиона, јер је 200.000 цјепива донација, а неке количине су испоручене и раније.

Брнабић је још једном апеловала на грађане да се вакцинишу, додајући да су кинеске вакцине одличне, безбједне, традиционалне.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је да је потписивање Меморандума важан корак напријед у сарадњи око заједничке прозиводње кинеских вакцина против ковида 19.

- Ово је један нови почетак сарадње Србије и Кине у области фармацеутске индустрије - рекла је Чен.

Она је навела и да се Кина труди да испуњава обећање предсједника Си Ђинпинга да кинеска вакцина против ковида 19 буде глобални јавни производ, те да је кинеска страна обезбиједила и испоручила више од 500 милиона доза и супстанци вакцина за више од 100 земаља и међународних организација.

- Веома цијенимо што Влада Србије пружа помоћ другим земаља у региону у вакицинацији, а кинеска страна је спремна да улаже заједничке напоре са српским партнерима и УАЕ како би што пре изградили фабрику. Србија ће имати не само довољно вакцина за своју унутрашњу употребу, већ ће моћи да пружи и још већу помоћ другим земљама у борби против пандемије - рекла је Чен.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 52m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 48m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 33m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 32m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 44m
    0