Факултети срезали уписне квоте

26.01.2024. 15:07
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Због пада броја студената, али и додатног подизања квалитета студирања јавни факултети широм Српске одлучили су да смање уписне квоте па би тако будући бруцоши у наредној академској години могли да очекују и до неколико стотина мање мјеста, али и нове студијске програме и смјерове.

Приједлогом уписних квота за академску 2024/2025. годину бањалучки Универзитет планира 2.647 индекса за будуће бруцоше, док су факултети Универзитета у Источном Сарајеву затражили 1.909 мјеста.

Предложене уписне квоте су смањене за око 350 мјеста у односу на лани, а коначну одлуку о броју студената који ће бити уписани на оба јавна универзитета у идућем периоду донијеће Влада РС, најкасније до 31. марта.

Универзитет у Бањалуци предложио је ресорном министарству да се 1.906 студената финансира из буџета, док су за стране студенте планирали 302 индекса, 381 мјесто на самофинансирању и 75 ванредних студената.

- У прву годину, првог циклуса студија, приједлог је да буде уписано око 200 студената мање у односу на коначне прошлогодишње квоте предвиђене за упис. Факултети су се приликом предлагања уписних квота водили резултатима уписа студента у академску 2023/2024. те су на основу уписаног броја студената и предложили број бруцоша који могу бити уписани у сљедећој години - рекли су у бањалучком Универзитету.

Када је ријеч о новим студијским програмима у академској 2024/2025. години, будући студенти првог циклуса студија на Универзитету у Бањалуци могу да рачунају и на нове смјерове, а један од њих је дизајн звука на Академији умјетности.

- Студенти ће моћи да се упишу и на комбиновани студијски програм дизајн ентеријера, који заједнички изводе Академија умјетности и Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет. На другом циклусу је предвиђен упис студената на еколошку безбједност на Факултету безбједносних наука - рекли су у бањалучком Универзитету, који са циљем подстицања научноистраживачког рада планира и покретање неколико савремених докторских студија.

Приједлози факултета Универзитета у Источном Сарајеву у уторак иду на Сенат, након чега ће бити прослијеђени ресорном министарству. Факултети су овај пут, како су истакли на Универзитету Источно Сарајево, предложили 1.909 мјеста за бруцоше, за око 150 мјеста мање него лани.

- У новој академској години страним студентима, првог циклуса, биће на располагању и студијски програми аутоматика и електроника, као и електроенергетика те рачунарство и информатика на енглеском језику. Сва три студијска програма су на Електротехничком факултету. На енглеском језику ће у новој академској години бити и студијски програм хемијско инжењерство и технологија на Технолошком факултету - рекао је проректор за наставу на овом универзитету Владимир Владичић и додао да се на Саобраћајном факултету у Добоју уводи нови одсјек модул информационо-комуникационе технологије, који је окренут ка информатици у саобраћају.

Декан Шумарског факултета у Бањалуци Зоран Говедар рекао је да је тренд пада броја студената главни разлог смањења уписних квота.

- Увијек постоји резервна могућност да се послије првог уписног рока, ако буде повећан број заинтересованих, иде на проширење листе. Ми смо и ове године ишли са истим приједлогом као лани, односно 45 индекса за бруцоше, иако је попуњено неких 50 одсто мјеста - навео је Говедар.

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић рекао је да су због квалитета наставе измијенили квоте унутар саме високошколске установе, која годинама врви од бруцоша.

- План је да ове године упишемо и прву генерацију студената који ће предавања на студијском програму здравствена њега слушати на енглеском језику - рекао је Бокоњић.

Декан Економског факултета у Палама Марко Ђого истакао је да су направили неке корекције по смјеровима.

- Наш приједлог је да у новој академској години бруцошима понудимо 120 мјеста - рекао је Ђого.

Пракса

Марко Ђого је рекао да су прије три године добили дозволу за смјер дигитална трансформација на студијском програму економија, који је конципиран тако да студенти двије године слушају економију, а трећу и четврту предмете који су ближи ИТ сектору.

- Ове године смо први пут имали генерацију која је уписала тај смјер због чега ће нам добро доћи “ИТ Хаб”, који планирамо да отворимо након што Факултет физичког васпитања и спорта пређе у своју зграду. У “ИТ Хабу” је мјесто, у оквиру факултета, гдје би ИТ компаније имале канцеларије у којима би студенти вршили праксу - рекао је Ђого.

 

Аутор: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 46m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 30m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 43m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 57m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 49m
    0