Fakulteti srezali upisne kvote

26.01.2024. 15:07
0
IZVOR: glassrpske.com

Zbog pada broja studenata, ali i dodatnog podizanja kvaliteta studiranja javni fakulteti širom Srpske odlučili su da smanje upisne kvote pa bi tako budući brucoši u narednoj akademskoj godini mogli da očekuju i do nekoliko stotina manje mjesta, ali i nove studijske programe i smjerove.

Prijedlogom upisnih kvota za akademsku 2024/2025. godinu banjalučki Univerzitet planira 2.647 indeksa za buduće brucoše, dok su fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu zatražili 1.909 mjesta.

Predložene upisne kvote su smanjene za oko 350 mjesta u odnosu na lani, a konačnu odluku o broju studenata koji će biti upisani na oba javna univerziteta u idućem periodu donijeće Vlada RS, najkasnije do 31. marta.

Univerzitet u Banjaluci predložio je resornom ministarstvu da se 1.906 studenata finansira iz budžeta, dok su za strane studente planirali 302 indeksa, 381 mjesto na samofinansiranju i 75 vanrednih studenata.

- U prvu godinu, prvog ciklusa studija, prijedlog je da bude upisano oko 200 studenata manje u odnosu na konačne prošlogodišnje kvote predviđene za upis. Fakulteti su se prilikom predlaganja upisnih kvota vodili rezultatima upisa studenta u akademsku 2023/2024. te su na osnovu upisanog broja studenata i predložili broj brucoša koji mogu biti upisani u sljedećoj godini - rekli su u banjalučkom Univerzitetu.

Kada je riječ o novim studijskim programima u akademskoj 2024/2025. godini, budući studenti prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Banjaluci mogu da računaju i na nove smjerove, a jedan od njih je dizajn zvuka na Akademiji umjetnosti.

- Studenti će moći da se upišu i na kombinovani studijski program dizajn enterijera, koji zajednički izvode Akademija umjetnosti i Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet. Na drugom ciklusu je predviđen upis studenata na ekološku bezbjednost na Fakultetu bezbjednosnih nauka - rekli su u banjalučkom Univerzitetu, koji sa ciljem podsticanja naučnoistraživačkog rada planira i pokretanje nekoliko savremenih doktorskih studija.

Prijedlozi fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu u utorak idu na Senat, nakon čega će biti proslijeđeni resornom ministarstvu. Fakulteti su ovaj put, kako su istakli na Univerzitetu Istočno Sarajevo, predložili 1.909 mjesta za brucoše, za oko 150 mjesta manje nego lani.

- U novoj akademskoj godini stranim studentima, prvog ciklusa, biće na raspolaganju i studijski programi automatika i elektronika, kao i elektroenergetika te računarstvo i informatika na engleskom jeziku. Sva tri studijska programa su na Elektrotehničkom fakultetu. Na engleskom jeziku će u novoj akademskoj godini biti i studijski program hemijsko inženjerstvo i tehnologija na Tehnološkom fakultetu - rekao je prorektor za nastavu na ovom univerzitetu Vladimir Vladičić i dodao da se na Saobraćajnom fakultetu u Doboju uvodi novi odsjek modul informaciono-komunikacione tehnologije, koji je okrenut ka informatici u saobraćaju.

Dekan Šumarskog fakulteta u Banjaluci Zoran Govedar rekao je da je trend pada broja studenata glavni razlog smanjenja upisnih kvota.

- Uvijek postoji rezervna mogućnost da se poslije prvog upisnog roka, ako bude povećan broj zainteresovanih, ide na proširenje liste. Mi smo i ove godine išli sa istim prijedlogom kao lani, odnosno 45 indeksa za brucoše, iako je popunjeno nekih 50 odsto mjesta - naveo je Govedar.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je da su zbog kvaliteta nastave izmijenili kvote unutar same visokoškolske ustanove, koja godinama vrvi od brucoša.

- Plan je da ove godine upišemo i prvu generaciju studenata koji će predavanja na studijskom programu zdravstvena njega slušati na engleskom jeziku - rekao je Bokonjić.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Palama Marko Đogo istakao je da su napravili neke korekcije po smjerovima.

- Naš prijedlog je da u novoj akademskoj godini brucošima ponudimo 120 mjesta - rekao je Đogo.

Praksa

Marko Đogo je rekao da su prije tri godine dobili dozvolu za smjer digitalna transformacija na studijskom programu ekonomija, koji je koncipiran tako da studenti dvije godine slušaju ekonomiju, a treću i četvrtu predmete koji su bliži IT sektoru.

- Ove godine smo prvi put imali generaciju koja je upisala taj smjer zbog čega će nam dobro doći “IT Hab”, koji planiramo da otvorimo nakon što Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta pređe u svoju zgradu. U “IT Habu” je mjesto, u okviru fakulteta, gdje bi IT kompanije imale kancelarije u kojima bi studenti vršili praksu - rekao je Đogo.

 

Autor: Danijela Bajić

Komentari 0
Povezane vijesti
Siniša Kostrešević ponovo imenovan za direktora Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević ponovo imenovan za direktora Policije Republike Srpske
Toplotni talas narednih desetak dana Toplotni talas narednih desetak dana
Vikendica za dan i do 1.000 maraka Vikendica za dan i do 1.000 maraka
Najčitanije
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  19h 17m
  1
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  23h 59m
  1
 • Sokolac: Od danas redukcija vode
  17h 59m
  5
 • Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
  18h 12m
  0
 • Haos na Zrću: Turisti pretrpjeli teške povrede
  15h 59m
  0