ФБиХ до краја године Српској треба да исплати 22,6 милиона КМ дуга

01.07.2020. 10:16
0
ИЗВОР: Srna

Федерација БиХ /ФБиХ/ до краја ове године треба да исплати 22,6 милиона КМ дуга Републици Српској на основу поравнања расподјеле прихода од индиректних пореза за период од 2012. до краја 2019. године, изјавила је министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

-Прва рата би требало да буде уплаћена већ у јулу у износу вишем од три милиона КМ, а дуг ће се враћати у шест једнаких рата. Српска ће тако до децембра на рачуну имати цјелокупан износ дуга-  истакла је Видовићева.

Видовићева је синоћ за АТВ рекла да Република Српска не жели да врши удар на буџет ФБиХ, због чега је и договорена исплата дуга у ратама.

-Коначно смо успјели да договоримо поравнање које је дуго трајало. На претпосљедњем Управном одбору договорили смо поравнање главнице. ФБиХ је Српској дужна 22,6 милиона КМ- појаснила је Видовићева.

Она је подсјетила да постоји и тужба Републике Српске за камате и да тај дуг који је дуго био присутан није плаћен, те да та тужба није реализована, али да су се договорили, односно поравнали главницу.

-Морам рећи да је кофицијент за Републику Српску јако висок 34,55 одсто, што је највише од када је уведен ПДВ. Задовољни смо коефицијентом, али, исто тако, и да је био мањи, ми бисмо гласали јер смо се тако договорили и у том случају нећемо имати оваквих проблема да једни другима дугујемо- каже Видовићева.

На посљедњем састанку Управног одбора УИО договорено је да се у наредном периоду сваки пут гласа за коефицијент за расподјелу новца од индиректних пореза, који буде израчунала УИО, а који се обрачунава свака три мјесеца.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    19h 59m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 1m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    16h 54m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    16h 59m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 2m
    1