Фестивал "Акордеон арт плус" од 30. маја до 2. јуна

27.05.2023. 14:26
0
ИЗВОР: srna.rs

Интернационални фестивал хармонике "Акордеон арт плус" биће одржан од 30. маја до 2. јуна у Источном Сарајеву у организацији Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијације за његовање академске музике "Нови звук".

Тим поводом у понедјељак, 29. маја, биће одржана конференција за новинаре на којој ће говорити декан Музичке академије Маја Жужа, предсједник Свјетске асоцијације акордеониста Мирко Патарини, руководилац катедре за хармонику Данијела Газдић и продекан за умјетнички и научноистраживачки рад Марко Стојановић.

Конференција за новинаре најављена је за 15.00 часова у сали Музичке академије.

Фестивал "Акордеон арт плус" годинама у Источном Сарајеву окупља еминентне умјетнике, извођаче и педагоге из региона и свијета, саопштено је из Музичке академије.

У оквиру фестивала биће одржано и 5. Међународно такмичење пијаниста.

На овогодишњем фестивалу учествоваће такмичари, гости и чланови жирија из Италије, Њемачке, Пољске, Литваније, Русије, Мађарске, Хрватске, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе и БиХ.

Учесници ће се такмичити у шест дисциплина - хармоника соло, клавир соло, клавирски дуо, клавирски практикум, камерна музика и оркестри хармоника.

Мајсторски курс из хармонике одржаће професор Клаудијуш Баран из Пољске, а из клавира Срђан Чалдаровић из Хрватске, док ће у оквиру фестивала бити одржана четири концерта.

Свечана церемонија отварања фестивала биће 30. маја у 20.00 часова на Музичкој академији када је предвиђен наступ камерних ансамбала и Оркестра хармоника Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву под руководством Дражана Косорића.

Другог дана фестивала, 31. маја предвиђен је концерт Алексеја Гуњина /клавир/ из Русије, 1. јуна концерт Самуелеа Теларија /хармоника/ из Италије, а 2. јуна концерт побједника овогодишњег фестивала и додјела награда.

Улаз на сва фестивалска дешавања је слободан.

Коментари 0
Повезане вијести
У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
Турнир у малом фудбалу у Источном Старом Граду од петка до недјеље Турнир у малом фудбалу у Источном Старом Граду од петка до недјеље
Крађа у дрогерији у Источној Илиџи Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  16h 26m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  13h 17m
  2
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  22h 32m
  1
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  18h 21m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  17h 8m
  3