Фестивал "Акордеон арт плус" од 30. маја до 2. јуна

27.05.2023. 14:26
0
ИЗВОР: srna.rs

Интернационални фестивал хармонике "Акордеон арт плус" биће одржан од 30. маја до 2. јуна у Источном Сарајеву у организацији Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијације за његовање академске музике "Нови звук".

Тим поводом у понедјељак, 29. маја, биће одржана конференција за новинаре на којој ће говорити декан Музичке академије Маја Жужа, предсједник Свјетске асоцијације акордеониста Мирко Патарини, руководилац катедре за хармонику Данијела Газдић и продекан за умјетнички и научноистраживачки рад Марко Стојановић.

Конференција за новинаре најављена је за 15.00 часова у сали Музичке академије.

Фестивал "Акордеон арт плус" годинама у Источном Сарајеву окупља еминентне умјетнике, извођаче и педагоге из региона и свијета, саопштено је из Музичке академије.

У оквиру фестивала биће одржано и 5. Међународно такмичење пијаниста.

На овогодишњем фестивалу учествоваће такмичари, гости и чланови жирија из Италије, Њемачке, Пољске, Литваније, Русије, Мађарске, Хрватске, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе и БиХ.

Учесници ће се такмичити у шест дисциплина - хармоника соло, клавир соло, клавирски дуо, клавирски практикум, камерна музика и оркестри хармоника.

Мајсторски курс из хармонике одржаће професор Клаудијуш Баран из Пољске, а из клавира Срђан Чалдаровић из Хрватске, док ће у оквиру фестивала бити одржана четири концерта.

Свечана церемонија отварања фестивала биће 30. маја у 20.00 часова на Музичкој академији када је предвиђен наступ камерних ансамбала и Оркестра хармоника Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву под руководством Дражана Косорића.

Другог дана фестивала, 31. маја предвиђен је концерт Алексеја Гуњина /клавир/ из Русије, 1. јуна концерт Самуелеа Теларија /хармоника/ из Италије, а 2. јуна концерт побједника овогодишњег фестивала и додјела награда.

Улаз на сва фестивалска дешавања је слободан.

Коментари 0
Повезане вијести
Луткарско позориште из Израела извело представу за одрасле "11:11 П.М." Луткарско позориште из Израела извело представу за одрасле "11:11 П.М."
Свечано отварање 24. „Лут феста“ Свечано отварање 24. „Лут феста“
„Дани тикве“ сљедећи викенд у Источном Сарајеву „Дани тикве“ сљедећи викенд у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча
  18h 26m
  0
 • Опљачкана бензинска пумпа у Источној Илиџи
  20h 17m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  21h 49m
  3
 • Најава прекида водоснабдијевања за сутра
  13h 28m
  0
 • Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
  15h 9m
  4