Festival "Akordeon art plus" od 30. maja do 2. juna

27.05.2023. 14:26
0
IZVOR: srna.rs

Internacionalni festival harmonike "Akordeon art plus" biće održan od 30. maja do 2. juna u Istočnom Sarajevu u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacije za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk".

Tim povodom u ponedjeljak, 29. maja, biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti dekan Muzičke akademije Maja Žuža, predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Patarini, rukovodilac katedre za harmoniku Danijela Gazdić i prodekan za umjetnički i naučnoistraživački rad Marko Stojanović.

Konferencija za novinare najavljena je za 15.00 časova u sali Muzičke akademije.

Festival "Akordeon art plus" godinama u Istočnom Sarajevu okuplja eminentne umjetnike, izvođače i pedagoge iz regiona i svijeta, saopšteno je iz Muzičke akademije.

U okviru festivala biće održano i 5. Međunarodno takmičenje pijanista.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće takmičari, gosti i članovi žirija iz Italije, Njemačke, Poljske, Litvanije, Rusije, Mađarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH.

Učesnici će se takmičiti u šest disciplina - harmonika solo, klavir solo, klavirski duo, klavirski praktikum, kamerna muzika i orkestri harmonika.

Majstorski kurs iz harmonike održaće profesor Klaudijuš Baran iz Poljske, a iz klavira Srđan Čaldarović iz Hrvatske, dok će u okviru festivala biti održana četiri koncerta.

Svečana ceremonija otvaranja festivala biće 30. maja u 20.00 časova na Muzičkoj akademiji kada je predviđen nastup kamernih ansambala i Orkestra harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod rukovodstvom Dražana Kosorića.

Drugog dana festivala, 31. maja predviđen je koncert Alekseja Gunjina /klavir/ iz Rusije, 1. juna koncert Samuelea Telarija /harmonika/ iz Italije, a 2. juna koncert pobjednika ovogodišnjeg festivala i dodjela nagrada.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lutkarsko pozorište iz Izraela izvelo predstavu za odrasle "11:11 P.M." Lutkarsko pozorište iz Izraela izvelo predstavu za odrasle "11:11 P.M."
Svečano otvaranje 24. „Lut festa“ Svečano otvaranje 24. „Lut festa“
„Dani tikve“ sljedeći vikend u Istočnom Sarajevu „Dani tikve“ sljedeći vikend u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
 • Detalji tragedije u kojoj je život izgubio direktor Studentskog doma Foča
  19h 38m
  0
 • Opljačkana benzinska pumpa u Istočnoj Ilidži
  21h 29m
  0
 • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
  23h 1m
  3
 • Najava prekida vodosnabdijevanja za sutra
  14h 40m
  0
 • Šulić otkrio proizvode kojima će biti snižene cijene u Srpskoj
  16h 21m
  4