Филм о пробоју коридора стиже наредне године

09.09.2019. 09:45
0
ИЗВОР: Глас Српске

Снимање документарно-играног филма о операцији “Коридор”, коју је у љето 1992. године извела Војска Републике Српске, требало би да почне почетком наредне године, потврдио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

Најављени филм о једној од најважнијих и најбриљантнијих битака Војске Српске представља заједнички пројекат влада Републике Српске и Србије, који је најављен прије неколико мјесеци.

“Коридор” је кодни назив за операцију чији је циљ био успостављање везе западног дијела Српске и Републике Српске Крајине с источним дијелом Српске и са Србијом. Окидач за одлуку била је смрт 12 беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника јер је на снази била ваздушна блокада коју је увео Савјет безбједности Уједињених нација.

Тадашњи командант Првог крајишког корпуса Војске РС генерал Момир Талић је тадашњем начелнику Штаба Прве оклопне бригаде и команданту тактичке групе један Новици Симићу издао наређење: “Хоћу коридор до Видовдана, па макар био козја стаза. Нећу да дјеца умиру!” Том наредбом, која је остала записана, покренута је операција “Коридор”. Пробој је трајао од 14. до 28. јуна 1992. године, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

- Тренутно се прави оквир и костур филма. Почетком идуће године требало би да се снимају изјаве свједока и ради реконструкција догађаја, а требало би да буде промовисан до краја идуће године. Тешко ће бити изводљиво да буде завршен до Видовдана јер ће то диктирати временски услови који морају бити аутентични онима у вријеме пробијања коридора 1992. године - рекао је Којић Срни.

Републички центар је, каже, озбиљно приступио активностима на изради филма одмах након што је то добио као задатак од Владе Српске, док су, са друге стране, ангажовани Министарство одбране Србије, “Застава филм” и Радио-телевизија Србије са ауторком филма на челу. Прикупљена је сва документација која је предата ауторки филма, а обављени су разговори са припадницима Војске РС који су учествовали у пробоју и са новинарима који су први прошли ослобођеним коридором.

- Припадници јединица које су учествовале у пробоју коридора свједочиће у овом филму - закључио је Којић.

Мико Шкорић, ратни командант Друге оклопне бригаде Војске РС, која је одиграла значајну улогу у пробоју коридора, поновио је да је та акција била једна од најбриљантнијих побједа ВРС и једна од највећих битака.

- Снимити филм о коридору је потребно јер ће дати одговор о карактеру рата и намјерама наших противника - рекао је Шкорић “Гласу Српске”.

Из редова челника ратних јединица раније је речено да ратни дневници и књиге генерала могу бити добра подлога за овај важан пројекат који ће бити реализован у складу са договором српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и министра одбране Србије Александра Вулина.

Страдали

Акцију “Коридор 1992” извеле су здружене јединице Војске РС и Српске војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције. Погинула су 273 борца Војске РС, 70 бораца МУП-а РС и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца. У акцији су ослобођени Дервента, Модрича, Брод и Оџак, а комплетна операција завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву у Броду.

Коментари 0
Повезане вијести
Пројекција документарног филма „Гаравице“ 3. децембра у Палама Пројекција документарног филма „Гаравице“ 3. децембра у Палама
На Палама приказан филм о првој експедицији из Српске на врх Матерхорн На Палама приказан филм о првој експедицији из Српске на врх Матерхорн
Још нису испричане све важне приче о пробоју коридора за слободу и спас народа Још нису испричане све важне приче о пробоју коридора за слободу и спас народа
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 21m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    16h 18m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 40m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 53m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    16h 54m
    3