Филмотека посвећена Здравку Велимировићу

26.04.2022. 10:56
0
ИЗВОР: katera.news

Кинотека Републике Српске овомјесечну априлску Филмотеку посвећује једном од најпознатијих југословенских филмских ствараоца Здравку Велимировићу.

Филмотека ће се одржати сутра и прекосутра у амфитеатру Економског факултета Пале са почетком у 19:00 часова, а улаз за публику је слободан.

Сутра, 27. априла, на програму Филмотеке је филм „Двобој за јужну пругу“ из 1978. године.

Партизански филм о дуготрајном и исцрпљујућем двобоју за моравску и нишку пругу - главне Хитлерове путне артерије за снадбјевање трупа на Медитерану и источном фронту. Против Њемаца, Бугара и домаћих издајника се подигао у борбу народ јужне Србије нападајући окупаторе са слободних територија и из непријатељске позадине. Главне улоге тумаче Драгослав Бојанић, Воја Мирић и Нада Спасојевић - наводи се у саопштењу Кинотеке Српске.

Друго вече, 28. априла, на програму Филмотеке је играни филм „Доротеј“ из 1981. године.

Филм је снимљен према познатом истоименом роману Добрила Ненадића из 1977. године. Сценарио за „Доротеја“ потписују Борислав Михајловић Михиз, аутор романа Ненадић и редитељ Велимировић. –

-Успјешна филмска адаптација једног од најчитанијих романа српске књижевности донијела је на велики екран историјску драму с почетка 14. вијека у којој се преплићу приче о доброти, људскости и љубави с једне и сплеткама у борби за власт у манастиру и на властелинском двору с друге стране. Увјерљивој реконструкцији епохе допринијели су костими Љиљане Драговић, која је награђена Златном ареном на фестивалу у Пули, и сценографија Властимира Гаврика. Неке од сцена снимане су на остацима средњовјековних тврђава, као што су Маглич и Калемегдан – додаје се у саопштењу Кинотеке Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 23m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 18m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 6m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 12m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 40m
    0