Filmoteka posvećena Zdravku Velimiroviću

26.04.2022. 10:56
0
IZVOR: katera.news

Kinoteka Republike Srpske ovomjesečnu aprilsku Filmoteku posvećuje jednom od najpoznatijih jugoslovenskih filmskih stvaraoca Zdravku Velimiroviću.

Filmoteka će se održati sutra i prekosutra u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale sa početkom u 19:00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

Sutra, 27. aprila, na programu Filmoteke je film „Dvoboj za južnu prugu“ iz 1978. godine.

Partizanski film o dugotrajnom i iscrpljujućem dvoboju za moravsku i nišku prugu - glavne Hitlerove putne arterije za snadbjevanje trupa na Mediteranu i istočnom frontu. Protiv Njemaca, Bugara i domaćih izdajnika se podigao u borbu narod južne Srbije napadajući okupatore sa slobodnih teritorija i iz neprijateljske pozadine. Glavne uloge tumače Dragoslav Bojanić, Voja Mirić i Nada Spasojević - navodi se u saopštenju Kinoteke Srpske.

Drugo veče, 28. aprila, na programu Filmoteke je igrani film „Dorotej“ iz 1981. godine.

Film je snimljen prema poznatom istoimenom romanu Dobrila Nenadića iz 1977. godine. Scenario za „Doroteja“ potpisuju Borislav Mihajlović Mihiz, autor romana Nenadić i reditelj Velimirović. –

-Uspješna filmska adaptacija jednog od najčitanijih romana srpske književnosti donijela je na veliki ekran istorijsku dramu s početka 14. vijeka u kojoj se prepliću priče o dobroti, ljudskosti i ljubavi s jedne i spletkama u borbi za vlast u manastiru i na vlastelinskom dvoru s druge strane. Uvjerljivoj rekonstrukciji epohe doprinijeli su kostimi Ljiljane Dragović, koja je nagrađena Zlatnom arenom na festivalu u Puli, i scenografija Vlastimira Gavrika. Neke od scena snimane su na ostacima srednjovjekovnih tvrđava, kao što su Maglič i Kalemegdan – dodaje se u saopštenju Kinoteke Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    12h 58m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    14h 13m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    20h 4m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    18h 31m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    20h 23m
    0