Филозофски факултет обиљежио крсну славу Светог Јована Богослова

21.05.2021. 12:59
0
ИЗВОР: Катера

Служењем Свете архијерејске литургије и ломљењем славског колача у Храму Сабора Светог архангела Гаврила у Палама данас је Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио крсну славу Светог Јована Богослова.

Литургију је уз саслужење свештеника у овом Храму служио митрополит дабробосански Господин Хризостом, који је рекао у каснијем обраћању новинарима да је велика ствар то што је Филозофски факултет изабрао Светог Јована Богослова за Дан и крсну славу.

Слика

Митрополит Хризостом/Фото: Катера

- Свети Јован Богослов је међу свим светим апостолима и раним хришћанима био један од одлучнијих који је најбоље препознао самог Господа Исуса Христа као ријеч Божију, тако уопште као Богочовјека. Он је остао са Њим вјеран испод крста и гледао сву трагедију личности Господа Исуса Христа и што је најважније управо то да је Господ Исуса Христос својој мајци, која је туговала под крстом рекао: "Ето ти сина", и од тада је Свети Јован Богослов узео Пресвету Богородицу да се стара о њој и буде Њен заштитник и онда Свети Јован Богослов, осим што је био велики богослов, он је препознао Тајну личности Господа Исуса Христа као Богочовјека, као Бога и био је један од великих светих апостола који се бринуо за Пресвету Богородицу, али и за Цркву Божију у првом вијеку хришћанства - рекао је митрополит дабробосански Хризостом у обраћању медијима.

Слика

Фото: Катера

Он је додао да му је драго што је Филозофски факултет узео Светог Јована Богослова као узор и примјер да га прославља, али и да се угледа на Њега.

- У то име им честитам празник и желим да га славе у радости и весељу, као данас, тако и у будућности, ако Бог да - додао је митрополит Хризостом.

Након свечаног славског обреда у Саборном храму, обиљежавање Дана Филозофског факултета у Палама настављено је отварањем Центра за хеленске студије у згради факултета, а у току дана, у 17:00 часова биће отворена и изложба "Гроф Сава Владисављевић".

Сутра, 22. маја, биће отворен Међународни научни скуп "Наука и стварност", а обиљежавање Дана Филозофског факултета биће завршено предавањем амбасадора Грчке у БиХ Димитриса Папандреуа, које је заказано за 9.30 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    4h 35m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    4h 15m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    7h 38m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    8h 35m
    2
  • Полицајац убоден ножем!
    22h 0m
    0