Фирма из Коњица увезла раднике из Непала

22.09.2022. 16:05
0
ИЗВОР: buka.rs

Један од горућих проблема у БиХ је недостатак радне снаге, што је посљедица масовног одласка бх. становника у земље Европске уније, тако да се многе фирме већ налазе у ситуацији да морају увозити раднике из других земаља.

Такав случај забиљежен је и у Коњицу. Наиме, фирма “Бујић” је ангажовала 12 радника и једног кухара из Непала, за рад на градилишту, односно у ресторану.

- Тренутно имамо градилиште у Радешинама и с обзиром на то да нисмо могли испоштовати уговорене ствари, морали смо ангажовати људе изван БиХ, јер у Коњицу, па и даље, нема довољно стручног грађевинског кадра који би могао обавити уговорене радове. Ми смо били принуђени да увеземо раднике из Непала, и цијели тај процес трајао је пет, шест мјесеци, али смо успјели све процедуре завршити и радници су почели свој радни ангажман - рекао је Салих Мустафић, из ове компаније, за "Радио Коњиц".

Истиче да су са радницима потписали уговор на годину дана, а уколико буде потребе, постоји могућност и да се продужи.

Како су рекли уз компаније, нису у могућности говорити о висини сатнице и плаћама, али је она уговорена на задовољство обје стране.

То су потврдили и сами радници, рекавши да су задовољни условима рада и боравком у Коњицу.

- Није ми било тешко одлучити се да дођем у БиХ, јер сам прије доласка у Коњиц, осам година радио у Катару и Саудијској Арабији. Задовољан сам условима рада и свиђа ми се овдје - казао је Гранде Гурунг, а истог мишљења је и његов колега Дамаи Ками.

- Задовољан сам овим послом и сретан сам овдје - рекао је Ками.

Проблем недостатка радне снаге биће још израженији у наредном периоду, рекао је Мустафић, наводећи да држава мора подузети одређене кораке како би се посљедице ублажиле.

- Биће то још већи проблем, ако држава нешто не подузме. Да ли је то кроз смањење доприноса према радницима, затим велики је терет и на фирмама, а велики су и прохтјеви радника. Ту је и проблем мањка школованих људи, односно занатлија у БиХ - рекао је Мустафић.

На новинарско питање да ли радници из БиХ одлазе, јер нису довољно плаћени, Мустафић је рекао да је то можда некада био проблем, али сада није сигурно.

- То је некада можда био случај, али сада, мислим да људи одлазе јер мисле да ће тамо негдје бити боље, али није ни тамо сјајно - истакао је Мустафић за "Радио Коњиц".

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Најчитаније
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    21h 31m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    11h 57m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    15h 45m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    20h 49m
    1
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    15h 29m
    0