Фоча: Из Русије стигли специјализовани апарати за лијечење болести ока

12.10.2020. 17:00
0
ИЗВОР: СРНА

Представници Руске хуманитарне мисије у БиХ и Амбасаде Руске Федерације у Сарајеву уручили су данас Универзитетској болници у Фочи три специјализована апарата за лијечење обољења и оштећења вида.

Ови апарати, који се са великим учинком користе у Русији, љекарима у Фочи до сада су били недоступни. Предвиђено је да фочански љекари ове апарате користе шест мјесеци.

Представник Руске хуманитарне мисије у БиХ Илија Тебков рекао је да ће се размотрити могућност да апарати остану у Фочи и након предвиђеног рока од пола године.

– То су руски офталмолошки апарати за дјецу и одрасле и нешто су ново за овдашње љекаре – рекао је Тебков.

 

Аташе руске Амбасаде у БиХ Анастасија Гајдаленок истакла је да им је веома драго што Руска хуманитарна мисија на овај начин помаже народу у БиХ.

Када је у питању могућност да апарати трајно остану у Универзитетској болници, она је навела да увијек постоји могућност за даљу сарадњу.

 

Начелник очног одјељења Универзитетске болнице Фоча Биљана Тривунчевић Симетић наводи да се ови апарати у Русији користе већ двадесетак година, те да су показали велики успјех у лијечењу разних обољења ока.

– Један од њих ради на принципу инфрацрвених зрака и стимулише цилијарни мишић, чиме спречава раст диоптрије. Други, на бази ласерских зрака, дјелује на слабовидост код дјеце и одраслих, а може да дјелује и код неких болести ретине. Трећи апарат лијечи неке болести предњег сегмента ока – појаснила је Симетићева.

 

Она је подсјетила да је сарадња са Руском хуманитарном мисијом почела у децембру прошле године пројектом “Мобилна клиника”, те истакла да ће примјеном ових апарата квалитет услуге у очној амбуланти бити знатно већи, те бољи терапијски ефекат, нарочито за дјецу.

Директор Универзитетске болнице Радмил Марић наводи да, захваљујући сарадњи са Руском хуманитарном мисијом, а уз подршку руске Амбасаде, офталмолози из Фоче, користећи искуства колега из Русије, почињу да примјењују нове технике у лијечењу очних обољења, поготово код дјеце.

– Универзитетска болница, као наставна база Медицинског факултета, има обавезу да, поред стандардних метода, прихвата и савремене методе лијечења, односно да се бави истраживањима – истакао је Марић.

Он је додао да ова установа заслужује да опрему добије на трајно кориштење имајући у виду да има највећи број офталмолога на овим просторима, те да је наставна база.  

Коментари 0
Повезане вијести
Болница Србија: За један дан обављене 22 сложене операције ока Болница Србија: За један дан обављене 22 сложене операције ока
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 19m
    0
  • Слани мафини
    16h 40m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 35m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 29m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 58m
    3