Фоча: Огроман притисак на здравствени сектор

08.12.2020. 12:01
0
ИЗВОР: Срна

У Универзитетској болници Фоча смјештена су 63 ковид пацијента и сви су у тешком стању, а четири пацијента су на респираторима, саопштено је из Општинског штаба за ванредне ситуације.

Из Штаба истичу да је епидемиолошка ситуација на подручју општине Фоча тешка и сваким даном се усложњава, а привид који се стиче да вирус корона мирује демантују подаци о стању обољелих.

Седмично се на основу упута љекара породичне медицине изврши око 400 рендгенских снимака плућа, а на пулмолошком одјељењу се дневно прегледа и до 90 пацијената.

- Ово је огроман притисак на здравствени сектор, тако да љекари болнице и Дома здравља имају све више посла - наводи се у саопштењу Општинског штаба за ванредне ситуације, који похвалио рад Универзитетске болнице.

Штаб је, такође, похвалио угоститеље и трговце који се досљедно придржавају прописаног радног времена, што је потврдила и републичка инспекција, која ће и наредних дана бити присутна у Фочи.

Општинској инспекцији је наложено да врши редовну контролу поштовања прописаних мјера у градском превозу јер је уочено да се већи број дјеце, средњошколаца не придржавају прописа.

Штаб је констатовао да је стање у основним и средњим школама добро и сугерисао директорима школа да досљедно наставе са придржавањем прописаних мјера.

Дезинфекција јавних површина, стубишта, јавних установа коју обавља Штаб цивилне заштите и даље ће се вршити, а с обзиром да долази период вјерских и државних празника, постоји реална бојазан да ће се епидемиолошка ситуација додатно погоршати.

- Због тога је Општински штаб упутио апел грађанима и свима који прослављају крсне славе да све прославе обаве у складу са донесеним мјерама, а то значи да крсну славу прослављају у кругу својих породица и да избјегну окупљања за Нову годину, рођендане и друге прославе - наводи се у саопштењу.

Препоручено је и Планинарском друштву "Зеленгора" да рад Планинарског дома усклади са прописаним мјерама, о чему ће контролу вршити општинска инспекција у сарадњи са полицијом.

Из Општинског штаба апеловали су да се грађани досљедно придржавају прописаних мјера, јер је ово, како су навели, вријеме када лични примјер мора бити путоказ за сваког од нас.

Коментари 0
Повезане вијести
Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    16h 29m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    16h 0m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    12h 16m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    16h 23m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    8h 11m
    2