Фоча: Прикривања симптома и контакта са зараженима највећи проблем

08.07.2020. 15:37
0
ИЗВОР: СРНА

На лијечењу у Универзитетској болници Фоча тренутно је 31 пацијент позитиван на вирус корона, од којих 20 одсто са тешком клиничком сликом, 70 одсто са средње тешком и 10 одсто са лакшом, а могу се очекивати и нови, посебно из Вишеграда, речено је на данашњем састанку Општинског штаба за ванредне ситуације.

У Фочи је пет особа заражено, од којих су четири у кућној изолацији, а једна је на болничком лијечењу.

За два пацијента из Фоче са упалом плућа се чекају резултати тестирања на присуство новог вируса.

На састанку Штаба речено је да је на подручју регије Стара Херцеговина најтеже стање у Вишеграду, гдје је 32 заражених вирусом, међу њима и више радника Дома здравља и Дома лица са инвалидитетом, а тренутно се чекају резултати тестирања за 50 њихових контаката.

Истакнуто је да је највећи проблем прикривање симптома, као и прикривање контакта са зараженом особом.

Директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић још једном је апеловао да се не иде на посао када се јави повишена температура, већ да је потребно јавити се свом породичном љекару и доћи у Дом здравља.

- Највећа грешка је крити, поготово ако је неко био у контакту са позитивном особом, на тај начин он шири заразу, прије свега на своје најмилије. То нам може створити велике проблеме, будући да су капацитети болнице заузети, односно ковид-одјељења су пренатрпана - рекао је Ристановић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да је забрињавајуће то што је већина пацијената средње и млађе доби, односно да нема нико старији од 1965. годишта.

- Љекари су врло забринути и то је још једна опомена да морамо да се уозбиљимо и да будемо досљедни у поштовању мјера. Срећа је што нема много пацијената из Фоче, али све говори да ће бити још пацијената из окружења - навео је Машић.

Он је нагласио да посебно забрињава што многи који имају симптоме губитка чула мириса и укуса или повишену температуру то прикривају и не јављају се свом љекару.

- Савјет је да се мјере досљедно поштују, да се често перу руке, обавезно носи маска у затвореном и да се сви који осјете било који симптом који може указати на болест јаве породичном љекару. Уједно, ово је апел свим послодавцима, ако им се неки радник пожали да има неки од симптома, да га не тјерају да остаје на послу, већ да му дају поштеду, јер је боље да спријечимо него да лијечимо - рекао је Машић.

Он је напоменуо да љекари упозоравају да ће се болнице попунити пацијентима и да је питање колико ће медицинско особље све ово моћи издржати.

- Зато молимо грађане да се уозбиљимо, молимо рафтере који ових дана раде већим интензитетом и који имају доста гостију са стране, да уважавају ове мјере, да све симптоме које уоче на вријеме пријављују - додао је Машић.

Са састанка Штаба је поручено да ће општинска инспекција наставити да контролише поштовање кућне изолације, као и примјену прописаних мјера у трговинским и угоститељским објектима, које су на снази до 20. јула.

Коментари 0
Повезане вијести
Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    6h 21m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    19h 31m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    20h 3m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    18h 22m
    0
  • Младић избоден ножем у парку!
    22h 25m
    0