Фоча: Протест због лошег стања пута у Челебићима (ФОТО)

05.03.2021. 11:19
0
ИЗВОР: Радио Фоча

У фочанској мјесној заједници Челебићи јуче је одржан протест мјештана због лошег стања региналног пута којим су повезани са центром општине, а који је дионица међудржавног пута према Пљевљима у Црној Гори.

Становници три мјесне заједнице на платоу кањона Таре - Челебића, Мештревца и Заваита истичу да је дугогодишњом небригом надлежних републичких органа овај регионални правац дужине око 50 километара, од чега је већим дијелом макадам, доведен у готово непроходно стање и поред чињенице да се са тог подручја извлачи огромно шумско благо.

 Они су подсјетили да је за вријеме посљедњег рата овај правац називан „путем спаса“, јер је њиме саобраћала аутобуска линија Фоча-Београд и био је тада најкраћа веза овог дијела Српске са Србијом.

Аутобуси, ни локални, већ одавно не саобраћају, а мјештани кажу да ни таксисти не желе њиме да иду, јер је мала вјероватноћа туда проћи малим аутом без разбијеног картера или неког другог оштећења, тако да су, истичу, одсјечени од свијета, поготово у зимском периоду.

Овај шумом изузетно богат крај до 1960. године био је посебна општина.

Слика

Мјештанин Никола Пиповић каже да је са овог подручја за стварање Српске погинуло 70 бораца, а да се мјештани данас осјећају као да су слијепо цријево Фоче и Републике Српске.

Он вјерује да надлежни нису у потпуности упознати са тешким условима за живот на овом подручју, јер се у супрутном, наводи, не би могло дозволити да један регионални пут, којим се извлачи шумска грађа буде већим дијелом једва проходан макадам са бројним оштећењима.

Слика

- Како се могу асфалтирати путеви око Бијељине, Бањалуке, тамо гдје се производе малине, јагоде, купине, а не може овдје одакле су милиони и милиони кубика шуме отишли за нашу Републику Српску и бившу Југославију и развили многе општине и градове. Зар не заслужујемо да имамо асфалт - пита се Пиповић.

Миломир Лечић каже да на овом путу аутомобили свакодневно остају у квару.

- Апелујем свим инситуцијама да поведу рачуна како се пут одржава, да се сви укључе и да се овај пут уради како треба - поручио је Лечић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Заваит Вукола Секуловић каже да мјештани траже да се локална власт и посланик у Народној скупштини из Фоче ангажују и изврше притисак на ресорно министарство да уради акциони план реконструкције пута.

Слика

- Али не макадамским застором, као до сада, да се наспе земље и поподне је већ нема, него да се уради план асфалтирања. Да ли у етапама, у дионицама, по пет или десет километара годишње, а у међувремену да се пут одржава како се сви регионални путеви одржавају - навео је Секуловић.

Он је додао да се одавде годишње извлаче стотине кубика шумске грађе, од које користи имају општина, „Шуме Српске“ и Република Српска, а мјештани су заузврат добили овакав пут. 

- Данас нас се мало окупило због пандемије, а сљедећи пут ћемо блокирати пут, дозволићемо само хитне случајеве, али се ово мора ријешити. Да ли су погинули борци заслужили да им сада на Задушнице не могу доћи родитељи да запале свијећу? - упитао је Секуловић.

Дарко Лечић, који је одрастао у Челебићима, а данас као љекар ради и живи у Вишеграду, прича да овим протестом покрећу иницијативу за рјешавање овог вишедеценијског проблема од којег зависи опстанак народа на овом подручју.

Он је подсјетио да је Скупштина општине Фоча 2015. године донијела закључак и упутила га Влади Српске да је потребно хитно реконструисати овај правац, али да није ништа одговорено на ту иницијативу.

- Задње улагање у овај регионални пут било је 2018. године када је асфалтирано 600 метара на превоју Бакић и од тада није ништа уложено. Проблем је извлачење огромне количине шуме, камиони пут доводе у непроходно стање - рекао је Лечић.

Он је подсјетио да је најављена и експлоатација руде олова и цинка на Челебићима.

- Не можемо више да дозволимо да у 21. вијеку идемо такорећи коњском стазом, да се из нашег подручја извлаче сва вриједна богатства, а да не добијамо апсолутно ништа - истакао је Лечић.

Слика

Мјештани ће иницијативу за реконструкцију пута, тачније за његово асфалтирање, упутити на више адреса, како надлежним републичким органима, тако и општини Фоча, а уколико у року од мјесец не буде договора о динамици радова најављују блокаду пута на излазу из Фоче према Челебићима.

Истакли су да имају подршку комшија са друге стране границе, јер је и у њиховом интересу да добију квалитетну везу са Фочом, поготово што је од Пљеваља до границе магистрални пут у добром стању, односно асфалтни са двије траке.

Из Јавног предузећа „Путеви Републике Српске“ речено је да је одржавање овог регионалног пута организовано у складу са правилником о редовном одржавању, те да је у току његово зимско одржавање, након којег ће се на афалтном дијелу коловоза вршити крпљење рупа, а на макадамском  насипање материјала.

Санираће се и клизиште које се појавило на тој дионици, а за ову годину је планирана и рехабилитација 800 метара пута на релацији Фоча-Драгочава.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 8m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 22m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 12m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 27m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    10h 10m
    0