Foča: Protest zbog lošeg stanja puta u Čelebićima (FOTO)

05.03.2021. 11:19
0
IZVOR: Radio Foča

U fočanskoj mjesnoj zajednici Čelebići juče je održan protest mještana zbog lošeg stanja reginalnog puta kojim su povezani sa centrom opštine, a koji je dionica međudržavnog puta prema Pljevljima u Crnoj Gori.

Stanovnici tri mjesne zajednice na platou kanjona Tare - Čelebića, Meštrevca i Zavaita ističu da je dugogodišnjom nebrigom nadležnih republičkih organa ovaj regionalni pravac dužine oko 50 kilometara, od čega je većim dijelom makadam, doveden u gotovo neprohodno stanje i pored činjenice da se sa tog područja izvlači ogromno šumsko blago.

 Oni su podsjetili da je za vrijeme posljednjeg rata ovaj pravac nazivan „putem spasa“, jer je njime saobraćala autobuska linija Foča-Beograd i bio je tada najkraća veza ovog dijela Srpske sa Srbijom.

Autobusi, ni lokalni, već odavno ne saobraćaju, a mještani kažu da ni taksisti ne žele njime da idu, jer je mala vjerovatnoća tuda proći malim autom bez razbijenog kartera ili nekog drugog oštećenja, tako da su, ističu, odsječeni od svijeta, pogotovo u zimskom periodu.

Ovaj šumom izuzetno bogat kraj do 1960. godine bio je posebna opština.

Slika

Mještanin Nikola Pipović kaže da je sa ovog područja za stvaranje Srpske poginulo 70 boraca, a da se mještani danas osjećaju kao da su slijepo crijevo Foče i Republike Srpske.

On vjeruje da nadležni nisu u potpunosti upoznati sa teškim uslovima za život na ovom području, jer se u suprutnom, navodi, ne bi moglo dozvoliti da jedan regionalni put, kojim se izvlači šumska građa bude većim dijelom jedva prohodan makadam sa brojnim oštećenjima.

Slika

- Kako se mogu asfaltirati putevi oko Bijeljine, Banjaluke, tamo gdje se proizvode maline, jagode, kupine, a ne može ovdje odakle su milioni i milioni kubika šume otišli za našu Republiku Srpsku i bivšu Jugoslaviju i razvili mnoge opštine i gradove. Zar ne zaslužujemo da imamo asfalt - pita se Pipović.

Milomir Lečić kaže da na ovom putu automobili svakodnevno ostaju u kvaru.

- Apelujem svim insitucijama da povedu računa kako se put održava, da se svi uključe i da se ovaj put uradi kako treba - poručio je Lečić.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Zavait Vukola Sekulović kaže da mještani traže da se lokalna vlast i poslanik u Narodnoj skupštini iz Foče angažuju i izvrše pritisak na resorno ministarstvo da uradi akcioni plan rekonstrukcije puta.

Slika

- Ali ne makadamskim zastorom, kao do sada, da se naspe zemlje i popodne je već nema, nego da se uradi plan asfaltiranja. Da li u etapama, u dionicama, po pet ili deset kilometara godišnje, a u međuvremenu da se put održava kako se svi regionalni putevi održavaju - naveo je Sekulović.

On je dodao da se odavde godišnje izvlače stotine kubika šumske građe, od koje koristi imaju opština, „Šume Srpske“ i Republika Srpska, a mještani su zauzvrat dobili ovakav put. 

- Danas nas se malo okupilo zbog pandemije, a sljedeći put ćemo blokirati put, dozvolićemo samo hitne slučajeve, ali se ovo mora riješiti. Da li su poginuli borci zaslužili da im sada na Zadušnice ne mogu doći roditelji da zapale svijeću? - upitao je Sekulović.

Darko Lečić, koji je odrastao u Čelebićima, a danas kao ljekar radi i živi u Višegradu, priča da ovim protestom pokreću inicijativu za rješavanje ovog višedecenijskog problema od kojeg zavisi opstanak naroda na ovom području.

On je podsjetio da je Skupština opštine Foča 2015. godine donijela zaključak i uputila ga Vladi Srpske da je potrebno hitno rekonstruisati ovaj pravac, ali da nije ništa odgovoreno na tu inicijativu.

- Zadnje ulaganje u ovaj regionalni put bilo je 2018. godine kada je asfaltirano 600 metara na prevoju Bakić i od tada nije ništa uloženo. Problem je izvlačenje ogromne količine šume, kamioni put dovode u neprohodno stanje - rekao je Lečić.

On je podsjetio da je najavljena i eksploatacija rude olova i cinka na Čelebićima.

- Ne možemo više da dozvolimo da u 21. vijeku idemo takoreći konjskom stazom, da se iz našeg područja izvlače sva vrijedna bogatstva, a da ne dobijamo apsolutno ništa - istakao je Lečić.

Slika

Mještani će inicijativu za rekonstrukciju puta, tačnije za njegovo asfaltiranje, uputiti na više adresa, kako nadležnim republičkim organima, tako i opštini Foča, a ukoliko u roku od mjesec ne bude dogovora o dinamici radova najavljuju blokadu puta na izlazu iz Foče prema Čelebićima.

Istakli su da imaju podršku komšija sa druge strane granice, jer je i u njihovom interesu da dobiju kvalitetnu vezu sa Fočom, pogotovo što je od Pljevalja do granice magistralni put u dobrom stanju, odnosno asfaltni sa dvije trake.

Iz Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ rečeno je da je održavanje ovog regionalnog puta organizovano u skladu sa pravilnikom o redovnom održavanju, te da je u toku njegovo zimsko održavanje, nakon kojeg će se na afaltnom dijelu kolovoza vršiti krpljenje rupa, a na makadamskom  nasipanje materijala.

Saniraće se i klizište koje se pojavilo na toj dionici, a za ovu godinu je planirana i rehabilitacija 800 metara puta na relaciji Foča-Dragočava.

Komentari 0
Povezane vijesti
Metod bezbolnog porođaja ponovo dostupan u Univerzitetskoj bolnici Foča Metod bezbolnog porođaja ponovo dostupan u Univerzitetskoj bolnici Foča
Tražio lisičarku-našao lane: Neobičan dan Fočaka Bojana Puhalca Tražio lisičarku-našao lane: Neobičan dan Fočaka Bojana Puhalca
Fočanski maturanti: Profesori su nam pomogli da postanemo bolji ljudi Fočanski maturanti: Profesori su nam pomogli da postanemo bolji ljudi
Najčitanije
 • Najintrigantnija Srpkinja 19. vijeka: Sarkine “igre prestola” okončao sin raspikuća
  2h 28m
  2
 • Preminulo troje zaraženih Legionelom
  18h 58m
  0
 • CIK kaznio SNSD i DNS zbog preuranjene kampanje
  16h 33m
  0
 • UEFA žestoko kaznila Hrvate!
  17h 8m
  1
 • Sokolac: Hodočašće ka manastiru Svete Trojice u Ozerkovićima
  21h 58m
  0