Фочаци најбољи чувари старог пјевања

14.06.2022. 11:54
0
ИЗВОР: srna.rs

Фоча је одувијек позната по доброј пјесми, по двојницама и гуслама и потребно је више радити са младим нараштајима да би се очувало насљеђе, рекао је за Срну Ристо Вуковић, вођа пјевачке групе "Огњишта", која је побиједила на Сабору старог пјевања у Срба у Новом Горажду.

На традиционалном тројчинданском сабору у порти Храма Светог Ђорђа, задужбине херцега од Светог Саве Стефана Вукчића Косаче из 15. вијека, наступила је 61 мушка и женска пјевачка група из Србије, Црне Горе и Републике Српске, а прва два мјеста у мушкој конкуренцији припала су Фочацима.

Прво мјесто, у категорији пјесме из Републике Српске, освојила је група "Огњишта", која дјелује при Културно-умјетничком друштву "Фоча", а друго њихови суграђани "Плави невени".

Вођа побједничке групе "Огњишта" Ристо Вуковић истакао је да им је ово четврти пут да су најбољи у Новом Горажду.

Он је навео да су њихове пјесме, у народу познате као ојкаче, биле далеко најбоље, што је овацијама потврдила публика, као и жири од којег су добили нарочите похвале.

- Пјевали смо наше пјесме од Фоче. Пјесма иде сама по себи кад су људи сложни и добри. Ништа се не може радити без сложних људи, без договора - одао је Вуковић тајну успјеха ове групе.

Он је са жаљењем констатовао да данас има много људи који не воле обичаје и стари начин пјевања.

- А изрека од старих људи каже да ко пјева, зло не мисли. Свима бих предложио да се друже с пјесмом, поготово млађи да се укључују, да остаје нешто иза нас, јер Фоча је поготово позната по пјесми, гуслама, двојницама - навео је Вуковић.

Он је честитао "Плавим невенима" на освојеном другом мјесту, чиме су, како је истакао, Фочаци остварили велики успјех и потврдили да се на саставцима Дрине и Ћехотине српско насљеђе и даље добро његује и чува. 

Коментари 0
Повезане вијести
Мјештани траже да се заштити природни феномен и не одлаже отпад Мјештани траже да се заштити природни феномен и не одлаже отпад
Војислав Максимовић је човјек који је имао визију и идеју Војислав Максимовић је човјек који је имао визију и идеју
Вјетар отежава гашење пожара у кањону Таре Вјетар отежава гашење пожара у кањону Таре
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 30m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 53m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 26m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 23m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 14m
    0