Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ

26.04.2024. 14:46
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске одобрила је Фонду здравственог осигурања Републике Српске ново задужење од 100 милиона марака.

ФЗО је на крају прошле године банкама дуговао око 178 милиона марака.

У Фонду кажу да се суочавају са мањим приливом средстава у односу на планиране и да то може да утиче на финансијску стабилност здравственог система.

Кажу да су од почетка ове године изостали очекивани ефекти од повећања плата и минималне плате, док су с друге стране значајно повећана права осигураника.

- Трошкови за финансирање здравствене заштите континуирано расту и само у 2023. години су повећани за 118 милиона КМ у односу на 2022. годину. Највећи раст трошкова остварен је код финансирања болничке и примарне здравствене заштите, трошкова лијекова, те по основу рефундације нето плате за вријеме боловања - кажу у ФЗО Републике Српске.

Објашњавају да су повећана права трудница, обољелих од малигних болести гдје се плата исплаћује у 100 одсто износу и слично.

Кажу и да је негативан тренд односа прихода и расхода посљедица је и смањења стопе доприноса за здравство са 12 на 10,2 одсто један од узрока пада прилива средстава због чега су годишњи губици око 111 милиона КМ.

Један од највећих проблема, додају, и даље су дугови за доприносе који износе 177 милиона КМ.

- Када не би постојали дугови према Фонду, не бисмо ни имали потребу да се кредитно задужујемо. Планираним кредитним задужењем, укупан износ отплате кредита на годишњем нивоу ће износити 6,43 одсто редовно остварених прихода, што је мање него што је дозвољени лимит који износи 18 одсто од редовних прихода - кажу у ФЗО.

Истичу да је у протекле двије године отплаћено више од 80 милиона КМ кредита, док ће у овој години отплатити око 51 милион КМ.

У ФЗО тврде да нови планирани кредит неће угрозити њихово пословање и додају да ће ускоро бити спроведен поступак јавне набавке за избор најповољније банке.

Иначе, ФЗО Републике Српске се континуирано задужује сваке године.

Њихов дуг је на крају прошле године је био 178 милиона и за око 1,7 милиона је био мањи у односу на годину раније.

Највећи кредит ФЗО је подигао прије неколико година код Уницредит банке у износу од 133 милиона марака. Тај кредит кориштен је, између осталог, за рефинансирање обавеза и увођење ИЗИС-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 47m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 0m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    5h 31m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 54m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 51m
    0