“Формирајте власт или нас долазе хиљаде”

13.10.2019. 18:19
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Неформална група младих „Вријеме је“, која окупља махом студенте сарајевских факултета, данас је на тргу пред зградом Парламентарне скупштине БиХ приредила протестни перформанс, незадовољна јер годину од избора није формирана државна власт.

Носећи транспаренте „Формирај па заради“, „Високи представниче, реагуј“, затражили су да се до 30. новембра формира Савјет министара БиХ и потом интензивира рад.

– Ако до тога не дође, спремни смо довести хиљаде младих пред Парламент БиХ – поручио је Фарук Гутић, један од представника ове групе младих.

Траже и доношење правилника којим ће бити дефинисано да парламентарци не могу примати накнаде и плате прије него што буде формиран Савјет министара, али и интензивнији рад на интеграцији БиХ у Европску унију и НАТО.

– Сваке минуте сваки делегат потроши 2.800 КМ – рекао је Гутић те додао да млади желе да се осјећају безбједније, желе нове инвестиције и да политичари раде.

Ова група младих тражи и да се међународна заједница у БиХ, првенствено високи представник у БиХ, интензивније бави политиком, а мање ”изражавањем забринутости”.

Иван Чилић, један од окупљених младих људи, иронично је захвалио властима што мисле на грађане па стално изражавају забринутост, те што мисле на младе па своју дјецу шаљу у инистранство на студије да би другим грађанима у БиХ оставили мјесто на домаћим факултетима.

Током овог окупљања млади су извели перформанс тако што су се подијелили у двије групе, једну која је озбиљна и тражи формирање власти, и друга, сатирична, којој је добро. На крају су се „спојили“ у једну групу која тражи промјене.

Своје захтјеве су жељели предати клубовима странака у Парламенту БиХ, али нису могли с обзиром на то да је недјеља те ће то учинити сутра.

– Оставићемо им захтјеве на плочнику, а сутра доћи опет да их предамо. И предаваћемо их сваки дан – додао је Гутић.

Осим парламентарним странкама, захтјеве ће предати амбасадама САД, Велике Британије, Њемачке, Француске, Руске Федерације те ОХР и Делегацији ЕУ у БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Велики број грађана на улицама због убиства двије жене Велики број грађана на улицама због убиства двије жене
Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ
Радници „Мофаса“ забринути за судбину предузећа и личну егзистенцију (ВИДЕО) Радници „Мофаса“ забринути за судбину предузећа и личну егзистенцију (ВИДЕО)
Најчитаније
 • У пуцњави у Источном Новом Сарајеву рањена једна особа
  23h 51m
  4
 • Преминуо Веселин Пукета
  3h 7m
  1
 • Ученик, који је измакао столицу професорици, покушао да се убије
  4h 11m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  19h 26m
  0
 • Осумњичени за брутално убиство младића предат Тужилаштву
  19h 45m
  1