Францетићеве усташе заклале 42 члана породице Пушоња

11.07.2023. 09:48
8
ИЗВОР: СРНА

Четрдесет два члана фамилије Пушоња из села Џимрије, општина Хан Пијесак, заклале су усташе Јуре Францетића 1942. године на Црквинама код Рогатице, на мјесту гдје је прије више од десет година изграђена црква посвећена Светом Јовану Крститељу.

Петар Пушоња испричао је раније Срни да је најмлађа жртва био седмогодишњи Марко, а најстарија Ђурђија која је тада имала 77 година.

Пушоње су, како је испричао, били у збјегу у шуми, који је бројао око 145 људи, а кретали су се према Старом Броду на Дрини.

Усташе, њихова Црна легија, сустигли су их Црквинама код Рогатице, гдје су их поклали, али је један број људи из збјега успио да побјегне и спаси се.

Од браће Пушоња, Милутина и Миладина, заклано је по шест чланова породице, а од трећег брата Милоша четворо. Укупно 16 чланова.

Од њихових рођака Пушоња заклано је седморо чланова породице од Стевана, четворо Љубиних и шесторо Милованових, укупно 17 чланова.

Францетићева Црна легија убила је и жене Пушоње, мајке по трије дјеце, које су биле у збјегу, а чији су мужеви погинули на Жљебовима 1941. године у борби са усташама, рекао  је Петар Пушоња.

На Црквинама је заклано седам чланова породице Видојевић из села Забрежје, затим чланови породица Витомир из Ђедоваца и Одовића из села Ћаварине, те петоро Тошића и двоје Орашана из Жљебова, сви са подручја општине Соколац.

Међу кољачима, како је испричао Петар Пушоња, препознали су Мушана Муртића из села Мичиводи, општина Соколац.

Пушоња је напоменуо да су сви заклани покопани на истом мјесту 27. априла 1942. године, дан након што су убијени, а кости су им пренесене 1971. године у гробље у Џимрије гдје су достојно сахрањени.

Он је подсјетио и да су комунисти 1945. године због наводне сарадње са четницима убили три члана Пушоња, а међу њима је била и осамнаестогодишња дјевојка.

Црква рођења Светог Јована Крститеља на Црквинама саграђена је у другој половини 13. вијека као задужбина Краља Драгутина Немањића и његовог брата Милутина, а Турци су је порушили 1581. године.

Градња нове цркве почела је 2008, када су исте године на Ивањдан освештани темељи, радови су завршени 2011, а освештана је 2015. године.

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Skijaš 15.07.2023. 17:19
    Nemanja sve objasnio. Bravo!
  • Generic placeholder image
    Vlada 14.07.2022. 08:00
    Sto se hrvati prave blesavi da su se ovi zlocini desili?Mislim da smo mi krivi za to?
  • Generic placeholder image
    Joka 11.07.2022. 15:20
    Samo cu reci Nemanja bravo za komentar pompano se slazem a nadam se i ostali Srbi.
  • Generic placeholder image
    Подвала 11.07.2022. 14:30
    Људи, не насједајте на подвале. "Побиле, поклале, попалиле их усташе Као да су усташе дошле са оне стране свијета (Малезије, Либана, Еквадора, Конга или Бог зна одакле). Ствари треба назвати правим именом. Побили су их Хрвати и њихово цвијеће што се сада називају Бошњацима
  • Generic placeholder image
    Nemanja 11.07.2022. 13:08
    Najveci poraz krvniku je da nas bude sto vise. Moramo da se razmnozavamo, inace cemo nestati i to vrlo brzo bez ispaljenog metka . Bez obzira na vlast, bez obzira na sve, moramo da imamo vise djece. Nasi djedovima i babama je bilo mnogo teze nego nama, pa je svaka kuca imala bar 3 djece, a danas maksimalno dvoje. Crkva mora mnogo vise da se ukljuci u rjesavanje ovog pitanja, i porodica kao stub drustva. Vaspitavajmo svoju djecu da je sramota imati samo dvoje djece, vaspitavajmo ih da znaju ko su krvnici i da ih docekaju spremno, a ne da idu ko ovce pod noz.
  • Generic placeholder image
    Заворањ 11.07.2022. 12:11
    Ово је једна од активности са којом би се требао бавити Којић, а Бога ми и Црква!
  • Generic placeholder image
    pale 12.07.2021. 08:36
    Ima dosta neispričanih priča. Trebao bi neki istoričar objaviti da mu svi pošaljemo malo poznate priče o stradanjima
  • Generic placeholder image
    Слобо 11.07.2021. 14:00
    О злодјелима усташа на челу са Францекићем се тако мало знало. Они су у Источној Босни направили много већи злочин него што је Сребренички.
Повезане вијести
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    22h 0m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 53m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    11h 17m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    6h 46m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    9h 38m
    0