Francetićeve ustaše zaklale 42 člana porodice Pušonja

11.07.2023. 09:48
8
IZVOR: SRNA

Četrdeset dva člana familije Pušonja iz sela Džimrije, opština Han Pijesak, zaklale su ustaše Jure Francetića 1942. godine na Crkvinama kod Rogatice, na mjestu gdje je prije više od deset godina izgrađena crkva posvećena Svetom Jovanu Krstitelju.

Petar Pušonja ispričao je ranije Srni da je najmlađa žrtva bio sedmogodišnji Marko, a najstarija Đurđija koja je tada imala 77 godina.

Pušonje su, kako je ispričao, bili u zbjegu u šumi, koji je brojao oko 145 ljudi, a kretali su se prema Starom Brodu na Drini.

Ustaše, njihova Crna legija, sustigli su ih Crkvinama kod Rogatice, gdje su ih poklali, ali je jedan broj ljudi iz zbjega uspio da pobjegne i spasi se.

Od braće Pušonja, Milutina i Miladina, zaklano je po šest članova porodice, a od trećeg brata Miloša četvoro. Ukupno 16 članova.

Od njihovih rođaka Pušonja zaklano je sedmoro članova porodice od Stevana, četvoro Ljubinih i šestoro Milovanovih, ukupno 17 članova.

Francetićeva Crna legija ubila je i žene Pušonje, majke po trije djece, koje su bile u zbjegu, a čiji su muževi poginuli na Žljebovima 1941. godine u borbi sa ustašama, rekao  je Petar Pušonja.

Na Crkvinama je zaklano sedam članova porodice Vidojević iz sela Zabrežje, zatim članovi porodica Vitomir iz Đedovaca i Odovića iz sela Ćavarine, te petoro Tošića i dvoje Orašana iz Žljebova, svi sa područja opštine Sokolac.

Među koljačima, kako je ispričao Petar Pušonja, prepoznali su Mušana Murtića iz sela Mičivodi, opština Sokolac.

Pušonja je napomenuo da su svi zaklani pokopani na istom mjestu 27. aprila 1942. godine, dan nakon što su ubijeni, a kosti su im prenesene 1971. godine u groblje u Džimrije gdje su dostojno sahranjeni.

On je podsjetio i da su komunisti 1945. godine zbog navodne saradnje sa četnicima ubili tri člana Pušonja, a među njima je bila i osamnaestogodišnja djevojka.

Crkva rođenja Svetog Jovana Krstitelja na Crkvinama sagrađena je u drugoj polovini 13. vijeka kao zadužbina Kralja Dragutina Nemanjića i njegovog brata Milutina, a Turci su je porušili 1581. godine.

Gradnja nove crkve počela je 2008, kada su iste godine na Ivanjdan osveštani temelji, radovi su završeni 2011, a osveštana je 2015. godine.

Komentari 8
 • Generic placeholder image
  Skijaš 15.07.2023. 17:19
  Nemanja sve objasnio. Bravo!
 • Generic placeholder image
  Vlada 14.07.2022. 08:00
  Sto se hrvati prave blesavi da su se ovi zlocini desili?Mislim da smo mi krivi za to?
 • Generic placeholder image
  Joka 11.07.2022. 15:20
  Samo cu reci Nemanja bravo za komentar pompano se slazem a nadam se i ostali Srbi.
 • Generic placeholder image
  Podvala 11.07.2022. 14:30
  Ljudi, ne nasjedajte na podvale. "Pobile, poklale, popalile ih ustaše Kao da su ustaše došle sa one strane svijeta (Malezije, Libana, Ekvadora, Konga ili Bog zna odakle). Stvari treba nazvati pravim imenom. Pobili su ih Hrvati i njihovo cvijeće što se sada nazivaju Bošnjacima
 • Generic placeholder image
  Nemanja 11.07.2022. 13:08
  Najveci poraz krvniku je da nas bude sto vise. Moramo da se razmnozavamo, inace cemo nestati i to vrlo brzo bez ispaljenog metka . Bez obzira na vlast, bez obzira na sve, moramo da imamo vise djece. Nasi djedovima i babama je bilo mnogo teze nego nama, pa je svaka kuca imala bar 3 djece, a danas maksimalno dvoje. Crkva mora mnogo vise da se ukljuci u rjesavanje ovog pitanja, i porodica kao stub drustva. Vaspitavajmo svoju djecu da je sramota imati samo dvoje djece, vaspitavajmo ih da znaju ko su krvnici i da ih docekaju spremno, a ne da idu ko ovce pod noz.
 • Generic placeholder image
  Zavoranj 11.07.2022. 12:11
  Ovo je jedna od aktivnosti sa kojom bi se trebao baviti Kojić, a Boga mi i Crkva!
 • Generic placeholder image
  pale 12.07.2021. 08:36
  Ima dosta neispričanih priča. Trebao bi neki istoričar objaviti da mu svi pošaljemo malo poznate priče o stradanjima
 • Generic placeholder image
  Slobo 11.07.2021. 14:00
  O zlodjelima ustaša na čelu sa Francekićem se tako malo znalo. Oni su u Istočnoj Bosni napravili mnogo veći zločin nego što je Srebrenički.
Povezane vijesti
Han Pijesak kroz vrijeme (VIDEO) Han Pijesak kroz vrijeme (VIDEO)
Sokolački vatrogasci u protekla dva mjeseca intervenisali 41 put Sokolački vatrogasci u protekla dva mjeseca intervenisali 41 put
Sokočanka Nikolina Krunić promovisala zbirku pjesama "Mrtva kost" Sokočanka Nikolina Krunić promovisala zbirku pjesama "Mrtva kost"
Najčitanije
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  9h 6m
  0
 • Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"
  18h 35m
  0
 • Uhapšeno 10 lica zbog trgovine drogom
  8h 47m
  0
 • Pomozimo Igoru da otputuje na operaciju
  16h 59m
  0
 • Požar u Butmiru stavljen pod kontrolu, vatrogasci uputili apel građanima
  7h 44m
  0