Француз достојан Милоша Обилића - издао је НАТО и спасао животе српских војника

11.03.2024. 21:25
2
ИЗВОР: magazin.politika.rs

На грудима Солунаца посебно се истицала једна медаља. Додјељивана је за храброст и на њој је био приказан лик Милоша Обилића, српског витеза који је сматран узором храбрости и части. По њему је медаља и добила име. У народу је било довољно да се каже да је неко одликован „Обилићем“.

Ова медаља установљена је 1913. године као одликовање за личну храброст. Установио је краљ Петар I током Другог балканског рата. Због великог значаја међу ветеранима и у народу, након 1918. године, уврштена је у одликовања нове државе јужних Словена - Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и касније Краљевине Југославије.

Слика

Фото: Screenshot/magazin.politika.rs

Колико медаља са ликом Милоша Обилића значи српском народу свједочи и то да је 2009. године поново установљена. Прво као „медаља за храброст“, а годину дана касније име јој је промијењено у медаљу за храброст „Милош Обилић“. Како то и приличи.

Додјељује се указом предсједника Републике Србије и то углавном поводом Дана државности. Медаља има два степена и додјељује се за дјела у којима је до снажног утицаја дошла лична храброст.

Та медаља је 2012. године уручена насљедницима Диане Будисављевић која је спасила 12.000 српске дјеце из усташких логора смрти. Један од добитника је и француски официр Пјер Анри Бинел. Он је, да подсјетимо, био официр француске делегације у команди НАТО-а у Бриселу. Из личних убјеђења је Војсци Југославије предао повјерљива документа о циљевима за бомбардовање Савезне Републике Југославије. Због тога је осуђен на казну затвора од пет година.

„Обилић“ је за посљедњих 15 година стављен на груди бројних, по храбрости истакнутих личности, а ове године постхумно је за храброст и дјело личног херојства додијељен и Споменку Гостићу, најмлађем борцу Војске Републике Српске који је погинуо 1993. године на Озрену.

 

Никола Савичевић, колекционар

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    lala sa pala 12.03.2024. 10:41
    Grci nisu dozvolili nato napade sa svoje teritorije tj.nato baze i brodova , kao ni Madjari i Rumuni za kopnenu invaziju
  • Generic placeholder image
    Gisiba 12.03.2024. 07:08
    Neznam jeli dodijeljena našem “generalu” koji se hrabro popeo na transporter NATO pakta i umarširao u B. Luku. Istjerao predsjednika Poplasena iz kabineta i dao nam “blagostanje”..
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    10h 42m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 38m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    23h 7m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    9h 42m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    6h 35m
    0