Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике

23.04.2024. 14:14
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Парламент Српске недавно је “аминовао” исплату плате у “коверти” како би они који се налазе под санкцијама  могли да остваре лична примања, међутим, већ сада је видљиво да од те мјере користи највише имају функционери.

На прошлој посебној сједници Нардоне скупштине Републике Српске усвојене су измјене Закона о раду, чији предлагач је била Влада Републике Српске.

Како је тада образложено, циљ тих измјена је да се особама које су остале без текућих рачуна у банкама, јер се налазе на “црним листама”, плате исплаћују у кешу.

Предсједник парламента Српске, Ненад Стевандић, који се и сам нашао на удару санкција и чији су рачуни угашени, рекао је након усвајања ових измјена Закона “да неће бити никаквих проблема да се након исплате плата у коверти, директно уплате и порези и доприноси из трезора”.

– Не разумијем да се диже толика прашина око десетак људи и једног предузећа. Да ли треба да нас десет буде спаљено на ломачи и да се то уживо преноси – рекао је Стевандић.

На конкренто питање како ће се уплаћивати порези и доприноси на такве плате, Стевандић је одговорио да је то питање за Министарство финансија Републике Српске.

– Ако трезор шаље упутницу нама на пошту или фирму, истовремено ће из тог новца директно платити обавезе. То је ипак питање за Министарство финансија – истакао је он.

И док је овим ријешен проблем јавних функционера чији су рачуни угашени, попут Стевандића, Петра Ђокића, Милорада Додика, Радована Вишковића, Алена Шеранића, Милоша Букејловића и других, остаје питање шта са онима који раде у приватним предузећима, која су се нашла на удару санкција, а чији радници због тога сада не могу да примају плате јер су рачуни тих фирми угашени?

Запослени у СДС завршили на бироу

Према званичним подацима на ОФАЦ листи налази се близу 20 правних лица из БиХ, и 26 особа, махом функционери из Српске и ФБиХ, а чији су рачуни сада угашени.

Неке фирме су рјешење видјеле у пререгистрацији или оснивање нове фирме.

Међутим, за то вријеме њихови радници не могу да примају плате.

Иста судбина је задесила и 35 запослених у СДС, јединој странци у БиХ, која се налази на црној листи, а чији су рачуни недавно, такође, угашени.

Због гашења рачуна, СДС није у могућности да исплаћује плате запосленима па су сви они упућени на Завод за запошљавање РС како би остварили бар дио личног дохотка који им следује по закону.

– То је било неопходно, јер би они у овом законском року изгубили право да се пријаве на Завод, да имају социјално и здравствено, минималне плате, зависно од дужине радног стажа. Ми сада немамо могућност да путем рачуна добијамо транше које добијамо из локалних заједница, из републичког и државног буџета на основу броја одборничких и посланичких мандата. Сав тај новац је сада блокиран, замрзнут и не може бити исплаћен – каже лидер СДС, Милан Миличевић.

Он је истакао да се према овим запосленицима не могу примијенити ни измјене и допуне Закона о раду, које су усвојене прошле седмице у парламенту Српске.

– То је зато што наши радници нису директно под санкцијама, већ је СДС, па новац опет не можемо пребацити директно на њихове рачуне – истиче Миличевић.

Граховчева: Пожурили да заштите себе

Посланик листе “За правду и ред” у НСРС, Зага Граховац истиче да је овим јасно да су недавним измјенама Закона о раду Српске функционери “пожурили да заштите себе и своја примања”, али не и обичне раднике, којих је много више, а који у овом моменту не могу да примају плате.

Наведеним измјенама Закона, додаје она, у повољном су положају они који примају плате из буџета, али не и они који раде у приватним предузећима, чији су рачуни угашени.

– Они уопште нису размишљали о другима, већ само о себи. У својој дискусији на последњој сједници парламента сам управо указала на то да када политичари, махом ови из владајуће већине, имају неки проблем онда га приоритетно рјешавају, док не рјешавају проблеме нас обичних грађана. Тако и доносе законе прилагођене себи. Дешава се да донесу закон који је прилагођен само једној особи – категорична је Граховчева.

Она додаје да је сада закон измјењен како би се ријешио проблем “мале групе људи”, док о осталима, који су, такође, погођени санкцијама, нису уопште размишљали нити су тражили рјешење.

Граховчева истиче да су најбољи примјер за то запослени у СДС, њих 35, који су сада на бироу и добијају нека минимална примања, али не и износ који су имали док су се водили као запослени.

Она додаје да није била против тога да се нађе неко рјешење да се свима омогући да остварују своја лична примања јер је то основно људско право.

– Међутим, била сам против ових измјена Закона о раду јер тиме није рјешено питање свих оних који су се нашли под санкцијама. Министарка Зора Видовић је чак изјавила како ће се физичка лица лакше снаћи него правна и да је највећи проблем што се рачуни гасе правним лицима. Мислим да је супротно, и да обични радници, који живе само од своје  плате  неће тако лако наћи друго рјешење. Некоме ако не добије плату мјесец дана је много јер живи од тог новца – категорична је Граховчева.

Мишљење о томе зашто се није нашло неко рјешење и за оне који због санкција не могу да примају плату, а раде у приватним фирмама, укључујући и СДС, покушали смо добити и од посланика СНСД Младена Илића, али нам је он рекао да га позовемо касније, а онда се није јављао на телефон. 

Пише: Сњежана Карић

Коментари 0
Повезане вијести
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Српска легализује исплату плате у коверти Српска легализује исплату плате у коверти
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    18h 19m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 15m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    17h 19m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    14h 12m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    16h 9m
    0