Funkcioneri zaštitili sebe od sankcija, ali ne i "obične" radnike

23.04.2024. 14:14
0
IZVOR: srpskainfo.com

Parlament Srpske nedavno je “aminovao” isplatu plate u “koverti” kako bi oni koji se nalaze pod sankcijama  mogli da ostvare lična primanja, međutim, već sada je vidljivo da od te mjere koristi najviše imaju funkcioneri.

Na prošloj posebnoj sjednici Nardone skupštine Republike Srpske usvojene su izmjene Zakona o radu, čiji predlagač je bila Vlada Republike Srpske.

Kako je tada obrazloženo, cilj tih izmjena je da se osobama koje su ostale bez tekućih računa u bankama, jer se nalaze na “crnim listama”, plate isplaćuju u kešu.

Predsjednik parlamenta Srpske, Nenad Stevandić, koji se i sam našao na udaru sankcija i čiji su računi ugašeni, rekao je nakon usvajanja ovih izmjena Zakona “da neće biti nikakvih problema da se nakon isplate plata u koverti, direktno uplate i porezi i doprinosi iz trezora”.

– Ne razumijem da se diže tolika prašina oko desetak ljudi i jednog preduzeća. Da li treba da nas deset bude spaljeno na lomači i da se to uživo prenosi – rekao je Stevandić.

Na konkrento pitanje kako će se uplaćivati porezi i doprinosi na takve plate, Stevandić je odgovorio da je to pitanje za Ministarstvo finansija Republike Srpske.

– Ako trezor šalje uputnicu nama na poštu ili firmu, istovremeno će iz tog novca direktno platiti obaveze. To je ipak pitanje za Ministarstvo finansija – istakao je on.

I dok je ovim riješen problem javnih funkcionera čiji su računi ugašeni, poput Stevandića, Petra Đokića, Milorada Dodika, Radovana Viškovića, Alena Šeranića, Miloša Bukejlovića i drugih, ostaje pitanje šta sa onima koji rade u privatnim preduzećima, koja su se našla na udaru sankcija, a čiji radnici zbog toga sada ne mogu da primaju plate jer su računi tih firmi ugašeni?

Zaposleni u SDS završili na birou

Prema zvaničnim podacima na OFAC listi nalazi se blizu 20 pravnih lica iz BiH, i 26 osoba, mahom funkcioneri iz Srpske i FBiH, a čiji su računi sada ugašeni.

Neke firme su rješenje vidjele u preregistraciji ili osnivanje nove firme.

Međutim, za to vrijeme njihovi radnici ne mogu da primaju plate.

Ista sudbina je zadesila i 35 zaposlenih u SDS, jedinoj stranci u BiH, koja se nalazi na crnoj listi, a čiji su računi nedavno, takođe, ugašeni.

Zbog gašenja računa, SDS nije u mogućnosti da isplaćuje plate zaposlenima pa su svi oni upućeni na Zavod za zapošljavanje RS kako bi ostvarili bar dio ličnog dohotka koji im sleduje po zakonu.

– To je bilo neophodno, jer bi oni u ovom zakonskom roku izgubili pravo da se prijave na Zavod, da imaju socijalno i zdravstveno, minimalne plate, zavisno od dužine radnog staža. Mi sada nemamo mogućnost da putem računa dobijamo tranše koje dobijamo iz lokalnih zajednica, iz republičkog i državnog budžeta na osnovu broja odborničkih i poslaničkih mandata. Sav taj novac je sada blokiran, zamrznut i ne može biti isplaćen – kaže lider SDS, Milan Miličević.

On je istakao da se prema ovim zaposlenicima ne mogu primijeniti ni izmjene i dopune Zakona o radu, koje su usvojene prošle sedmice u parlamentu Srpske.

– To je zato što naši radnici nisu direktno pod sankcijama, već je SDS, pa novac opet ne možemo prebaciti direktno na njihove račune – ističe Miličević.

Grahovčeva: Požurili da zaštite sebe

Poslanik liste “Za pravdu i red” u NSRS, Zaga Grahovac ističe da je ovim jasno da su nedavnim izmjenama Zakona o radu Srpske funkcioneri “požurili da zaštite sebe i svoja primanja”, ali ne i obične radnike, kojih je mnogo više, a koji u ovom momentu ne mogu da primaju plate.

Navedenim izmjenama Zakona, dodaje ona, u povoljnom su položaju oni koji primaju plate iz budžeta, ali ne i oni koji rade u privatnim preduzećima, čiji su računi ugašeni.

– Oni uopšte nisu razmišljali o drugima, već samo o sebi. U svojoj diskusiji na poslednjoj sjednici parlamenta sam upravo ukazala na to da kada političari, mahom ovi iz vladajuće većine, imaju neki problem onda ga prioritetno rješavaju, dok ne rješavaju probleme nas običnih građana. Tako i donose zakone prilagođene sebi. Dešava se da donesu zakon koji je prilagođen samo jednoj osobi – kategorična je Grahovčeva.

Ona dodaje da je sada zakon izmjenjen kako bi se riješio problem “male grupe ljudi”, dok o ostalima, koji su, takođe, pogođeni sankcijama, nisu uopšte razmišljali niti su tražili rješenje.

Grahovčeva ističe da su najbolji primjer za to zaposleni u SDS, njih 35, koji su sada na birou i dobijaju neka minimalna primanja, ali ne i iznos koji su imali dok su se vodili kao zaposleni.

Ona dodaje da nije bila protiv toga da se nađe neko rješenje da se svima omogući da ostvaruju svoja lična primanja jer je to osnovno ljudsko pravo.

– Međutim, bila sam protiv ovih izmjena Zakona o radu jer time nije rješeno pitanje svih onih koji su se našli pod sankcijama. Ministarka Zora Vidović je čak izjavila kako će se fizička lica lakše snaći nego pravna i da je najveći problem što se računi gase pravnim licima. Mislim da je suprotno, i da obični radnici, koji žive samo od svoje  plate  neće tako lako naći drugo rješenje. Nekome ako ne dobije platu mjesec dana je mnogo jer živi od tog novca – kategorična je Grahovčeva.

Mišljenje o tome zašto se nije našlo neko rješenje i za one koji zbog sankcija ne mogu da primaju platu, a rade u privatnim firmama, uključujući i SDS, pokušali smo dobiti i od poslanika SNSD Mladena Ilića, ali nam je on rekao da ga pozovemo kasnije, a onda se nije javljao na telefon. 

Piše: Snježana Karić

Komentari 0
Povezane vijesti
Trećina radnika u Srpskoj radi za 900 do 1.000 KM: Savez sindikata traži novi sistem plata Trećina radnika u Srpskoj radi za 900 do 1.000 KM: Savez sindikata traži novi sistem plata
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Srpska legalizuje isplatu plate u koverti Srpska legalizuje isplatu plate u koverti
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 24m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    4h 22m
    15
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    12h 48m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    11h 3m
    13
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    12h 42m
    0