ФЗО: Нема смањења рокова, доприносе уплаћивати на вријеме

10.08.2023. 18:21
0
ИЗВОР: srna.rs

Из Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске данас је саопштено да није дошло до смањења рокова у вези са уплатама доприноса и да је важно да послодавци у складу са законом измирују обавезе на вријеме и да не чекају посљедњи час.

Из овог фонда су истакли да се одмах по пријему података из Министарства финансија Републике Српске о уплаћеним доприносима на рачуну јавних прихода, те уплате раскњижавају исти дан.

- Напомињемо да ФЗО након уплате доприноса које се врше преко рачуна јавних прихода, то у систему види дан или два од уплате, те је због тога важно да послодавци своје обавезе по основу доприноса измирују на вријеме, а не да чекају посљедњи час - наведено је у саопштењу.

Из Фонда су подсјетили да је Законом о доприносима прецизирано да обавезе по основу доприноса настају оног момента када се и исплати плата радницима за текући мјесец.

- Закон је дефинисао да у случају да послодавац не уплати доприносе када и плату, има рок од 60 дана да то учини - наведено је у саопштењу.

Из овог фонда су напоменули да није дошло ни до каквих смањења рокова и да је важно да послодавци у складу са законом своје обавезе измирују.

- Када се уплате доприноси, ФЗО одобрава право на здравствено осигурање два мјесеца од посљедње уплате, што је довољно времена за послодавца, а и да радник има континуирано здравствено осигурање - наведено је у саопштењу.

Из Фонда су напоменули да је важно да и здравствене установе освјеже податке у систему, наводећи да су примјетили да то здравствене установе често не раде, па се дешава да осигуранику кажу да нема осигурање.

- Због тога смо још раније обавијестили здравствене установе да је важно да приликом уласка у систем, освјеже податке како би имали тачну информацију да ли је за конкретног осигураника уплаћен допринос или није - наведено је у саопштењу.

Из ФЗО су подсјетили да је осигураницима омогућено да путем интернет странице у линку "е сервис" могу да провјере статус осигурања и да ли се за њих уплаћују доприноси.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Многе стоматолошке услуге осигураницима у Српској покрива Фонд здравственог осигурања Многе стоматолошке услуге осигураницима у Српској покрива Фонд здравственог осигурања
Успостављање ИЗИС-а за 10 до 15 дана Успостављање ИЗИС-а за 10 до 15 дана
Дијете које напуни седам година остаје код педијатра до краја календарске године Дијете које напуни седам година остаје код педијатра до краја календарске године
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    22m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    18h 44m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    19h 59m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    15h 52m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    18h 58m
    1