Гачани се одазвали добровољној акцији даривања крви у Болници "Србија"

29.07.2021. 13:33
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Гацко Мирослав Вуковић предводио је групу од 22 даваоца из те локалне заједнице који су се данас одазвали акцији у Служби за трансфузију Болнице "Србија".

Вуковић, који је данас 80. пут дао крв, изјавио је да се увијек радо одазива на акције добровољног давања крви, те да је током протеклог рата, као возач санитета у Гатачкој бригади Војске Републике Српске, увидио колико је неопходно да се обезбиједе довољне количине ове драгоцјене течности како би људске животи били спасени.

"Наше Удружење је формирано 2015. године, али има више од 350 чланова. Одазвали смо се на позив предсједника Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпаве Пејић да данас дамо крв", рекао је Вуковић.

Он је недавно од Црвеног крста Републике Српске добио одликовање које се додијељује људима који су дали крв од 50 до 90 пута.

Вуковић је истакао да су чланови Удружења активни у акцијама давања крви, мада је пандемија вируса корона умањила могућност одазивања.

"Увијек смо се одазивали тамо гдје је неопходно. Имамо добру сарадњу са службама за трансфузију Фоче, Невесиња и Требиња, а ево и сада са Источним Сарајевом. Надам се да ћемо и убудуће долазити да дајемо крв", рекао је Вуковић.

Глигор Коштић, члан Удружења добровољних давалаца крви Гацко, који данас 20 пут даје крв, истакао је да је увијек спреман да да најдрагоцјенију течност како би неком био спасен живот.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске Госпава Пејић истакла да је ванредна акција покренута јер је велика невоља у вријеме годишњих одмора када има више захтијева од давања најдрагоцјеније течности.

"Хвала Удружењу из Гацка који су данас наши гости. Наша добра сарадња проистиче из наших редовних контаката. Схватили су да је овдје тешка ситуација када је ријеч о добровољном давању крви. Захваљујем у име наших суграђана који жељно очекују ове јединице", рекла је Пејићева.

Она је апеловала на грађане Источног Сарајева да, уколико су у могућности, дају крв посебно негативне крвне групе.

"У читавој Републици Српској је слична ситуација. Буквално је превелики притисак, а током љета имамо мало давалаца крви", рекла је Пејићева.

Слађана Марјановић из Завода за трансфузијску медицину захвалила је удружењима из Гацка и Источног Сарајева за дату крву, истичући вриједност сваке дозе која некоме може да спаси живот.

Коментари 0
Повезане вијести
Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Наш град у марту постао богатији за 33 бебе Наш град у марту постао богатији за 33 бебе
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    1h 57m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    1h 37m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    5h 0m
    0
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    23h 39m
    11
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    5h 57m
    0