Гашановић: Задовољан сам реализованим, али увијек може боље и више

03.12.2020. 16:44
0
ИЗВОР: Катера

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић је на протеклим локалним изборима у Републици Српској и БиХ освојио четврти мандат заредом, те ће на челу ове локалне заједнице остати и наредне четири године.

Гашановић се на позицији „првог човјека“ Источног Старог Града налази се од 2008. године, те тако спада у ред најдуговјечнијих начелника општина у Републици Српској.

У интервјуу за портал Катера, резимирајући урађено и представљајући нови план и програм за наредни, четврти мандат на челу општине Источни Стари Град, Гашановић каже да је лично задовољан реализованим пројектима у протеклом мандату, али додаје да увијек може и више и боље.

Колико сте задовољни реализованим пројектима у протекле четири године и шта је све учињено у том периоду на развоју општине?

Бојо Гашановић: Уколико широко сагледамо ствари веома пуно је урађено у свим правцима развоја општине, а лично сам задовољан реализованим пројектима, иако мислим да увијек сви заједно можемо више и боље. Морам нагласити два велика пројекта која су реализована у протекле четири године, а то су изградња мини хидро централе у Булозима и изградња првог објекта Технолошког парка на Требевићу, за који вјерујем да ће са усељењем првих инжењера постати центар развоја информационих технологија у Републици Српској и Босни и Херцеговини. 

Наравно ту су и сви они пројекти од важности за развој Источног Старог Града, попут изградње објекта за потребе Општине, станичног одјељења полиције и Амбуланте на Требевићу, изградња ватрогасног дома на Хреши, оснивања ЈП „Миљацка“ д.о.о. које ће се бавити развојем „Пословне зоне Булози“ и „Пијаце домаће хране Брус“, сарадња са Фондацијом за привреду и рурални развој Источни Стари Град, улагање у комуналну инфраструктуру, електрификацију и много других мањих пројеката. 

Слика

Изградња новог водовода на Булозима /фото: Општина ИСГ

Какав је Ваш план и програм развоја општине у наредне четири године, чему ћете посветити највише пажње?

Бојо Гашановић: Програм развоја општине у наредне четири године је јасно и прецизно одређен како бисмо у његовој реализацији били што конкретнији и квалитетнији. Планирамо да вратимо општини Шумско газдинство „Бистрица“, Управу за геодетске и имовинско правне послове, као и Пореску управу Републике Српске у Источни Стари Град.

Као што сам горе поменуо, изградњом првог технолошког парка у држави, кроз сектор информационих технологија, општина Источни Стари Град планира да постане носилац развоја Републике Српске у овом сектору и треће је оно без чега све што сам поменуо не би било могуће и акценат ће увијек бити на људима, а то је брига о породицама погинулих бораца и борцима, пензионерима и омладини за које нећемо дозволити да буду заборављени и запостављени, социјално незбринути, а дјеци и омладини ћемо наставити  пружати прилике за напредовање и успјех.

Слика

Будућа индустријска зона Булози /фото: Општина ИСГ

Да ли сте покренули идеју изградње индустријске зоне у Булозима и како планирате привући инвеститоре кроз тај пројекат?

Бојо Гашановић: Идеја коју сам покренуо половином претходног мандата сада је дошла до своје реализације. Наиме, у сарадњи са Владом Републике Српске , Министарством привреде и предузетништва Републике Српске успјели смо обезбиједити неопходне услове за почетак изградње првих објеката. Данас је току изградња пословног објекта са припадајућим садржајима фирме „Гријањеинвест“. 

Пандемија вируса корона је свакако успорила активности, али чињеница географске диспозиције „Пословне зоне Булози“ дуж магистралног пута, чији се дневни промет возила мјери у хиљадама возила, ову пословну зону чини атрактивнијом  и привлачнијом него неке друге, затим близина главног града БиХ и други бенефити биће обогаћени олакшицама за покретање или премјештање бизниса у нашој пословној зони. Ми већ запримамо захтјеве, али сигурно ћемо пажљиво бирати компаније које ће овдје пословати.

Колико новца сте у протеклом периоду издвајали као подстицај за пољопривреднике и привреднике? Да ли је реално очекивати да ти постицаји буду већи у наредне четири године?

Бојо Гашановић: У протеклом периоду направљен је велики помак у развоју пољопривредне производње, кроз пројекат производње поврћа у заштићеном подручју, на којем смо сарађивали са Министарством пољопривреде, шумарства  и водопривреде Републике Српске и нашом Фондацијом за привреду и рурални развој, гдје смо до сада на територији Источног Старог Града поставили 80 пластеника и гдје је Општина финансијски учествовала у износу од 30 одсто на цијели пројекат.

Кроз овај програм успјели смо да оснажимо пољопривредну производњу и да подстакнемо становништво на овај вид производње, а планирано је да сав вишак производа буде пласиран на „Пијацу домаће хране Брус“, чија ће контрола квалитета и поријекла бити вршена од стране Фондације за привреду и рурални развој.

Слика

Туристички центар "Брус" /фото: Општина ИСГ

Какви су Вам планови по питању улагања у туризам, посебно на Требевићу? Да ли имате у виду нове пројекте?

Бојо Гашановић: Туризам је у Источном Старом Граду једна од четири најважније привредне гране и окосница развоја, с тога имамо планове за унапређење и јачање капацитета развоја туризма, чиме планирамо привући већи број посјетилаца, али исто тако сада је циљ да туристима обезбиједимо више од дневне посјете, а то значи изградњу смјештајних капацитета како бисмо имали и дужи боравак на Требевићу.

Ускоро учекујемо постављање и првог балона на везани лет за све оне које воле адреналин, али сам сигуран да ће сви они који буду пробали тај садржај имати и најљепши поглед на планину, али и на све оно што окружује Источни Стари Град. Ради се о пројекту градске Туристичке организације у сарадњи са фирмом Станишић д.о.о., који већ послују и пружају услуге на Требевићу.

Са друге стране, имамо и планове за убрзанији развој туризма на другој страни општине као што је унапређење развоја познатог излетишта Црепољско, али свакако ту је и Вучија Лука која носи значајан потенцијал развоја планинског и рекреативног туризма. У плану нам је и постављање  ZipLine-a на Хреши, који ће бити најдужи у Босни и Херцеговини са погледом на град Сарајево и надам се да ћемо све планове које имамо успјети реализовати или бар започети њихову реализацију. 

Какву сарадњу очекујете са Градском управом, с обзиром да је дошло до смјене власти након дуго година?

Бојо Гашановић: Општина Источни Стари Град традиционално има добру сарадњу са Градском управом и у том смислу очекујем исти такав наставак,  јер смо сви ми ту гдје јесмо да бисмо били у служби нашег становништва, које нас је и бирало да обнашамо различите функције на различитим нивоима. Град је за нас кровна институција на коју смо сви усмјерени и без обзира на то ко представља власт, развој самог града зависи од развоја општина које су у саставу града, што нас усмјерава да сарађујемо на дневном нивоу, а сматрам да не постоје разлози да буде другачије.

Биографија:

Бојо Гашановић је рођен 11. јула 1970. године у Сарајеву. Звање струковног економисте из области финансија, рачуноводства и банкарства стекао је у Београдској пословној школи у Београду. Од 1989. до 1992. године радио је као полицијски службеник у Сарајеву при МУП Босне и Херцеговине.

Од 1992. до 2001. године био је запослен у МУП Републике Српске, а од 2001. до 2008.  у МИП БиХ у Сарајеву. Од 2008. године налази се на челу општине Источни Стари Град и од тада обавља функцију начелника општине.

 

Разговарао: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Општина Источни Стари Град расписала конкурс за додјелу студентских стипендија Општина Источни Стари Град расписала конкурс за додјелу студентских стипендија
Источни Стари Град: Ученицима одржано предавање и подијељени пакети за одржавање оралне хигијене Источни Стари Град: Ученицима одржано предавање и подијељени пакети за одржавање оралне хи...
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 23m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    19h 47m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    15h 16m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    6h 53m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    6h 34m
    0