Gašanović: Zadovoljan sam realizovanim, ali uvijek može bolje i više

03.12.2020. 16:44
0
IZVOR: Katera

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović je na proteklim lokalnim izborima u Republici Srpskoj i BiH osvojio četvrti mandat zaredom, te će na čelu ove lokalne zajednice ostati i naredne četiri godine.

Gašanović se na poziciji „prvog čovjeka“ Istočnog Starog Grada nalazi se od 2008. godine, te tako spada u red najdugovječnijih načelnika opština u Republici Srpskoj.

U intervjuu za portal Katera, rezimirajući urađeno i predstavljajući novi plan i program za naredni, četvrti mandat na čelu opštine Istočni Stari Grad, Gašanović kaže da je lično zadovoljan realizovanim projektima u proteklom mandatu, ali dodaje da uvijek može i više i bolje.

Koliko ste zadovoljni realizovanim projektima u protekle četiri godine i šta je sve učinjeno u tom periodu na razvoju opštine?

Bojo Gašanović: Ukoliko široko sagledamo stvari veoma puno je urađeno u svim pravcima razvoja opštine, a lično sam zadovoljan realizovanim projektima, iako mislim da uvijek svi zajedno možemo više i bolje. Moram naglasiti dva velika projekta koja su realizovana u protekle četiri godine, a to su izgradnja mini hidro centrale u Bulozima i izgradnja prvog objekta Tehnološkog parka na Trebeviću, za koji vjerujem da će sa useljenjem prvih inženjera postati centar razvoja informacionih tehnologija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. 

Naravno tu su i svi oni projekti od važnosti za razvoj Istočnog Starog Grada, poput izgradnje objekta za potrebe Opštine, staničnog odjeljenja policije i Ambulante na Trebeviću, izgradnja vatrogasnog doma na Hreši, osnivanja JP „Miljacka“ d.o.o. koje će se baviti razvojem „Poslovne zone Bulozi“ i „Pijace domaće hrane Brus“, saradnja sa Fondacijom za privredu i ruralni razvoj Istočni Stari Grad, ulaganje u komunalnu infrastrukturu, elektrifikaciju i mnogo drugih manjih projekata. 

Slika

Izgradnja novog vodovoda na Bulozima /foto: Opština ISG

Kakav je Vaš plan i program razvoja opštine u naredne četiri godine, čemu ćete posvetiti najviše pažnje?

Bojo Gašanović: Program razvoja opštine u naredne četiri godine je jasno i precizno određen kako bismo u njegovoj realizaciji bili što konkretniji i kvalitetniji. Planiramo da vratimo opštini Šumsko gazdinstvo „Bistrica“, Upravu za geodetske i imovinsko pravne poslove, kao i Poresku upravu Republike Srpske u Istočni Stari Grad.

Kao što sam gore pomenuo, izgradnjom prvog tehnološkog parka u državi, kroz sektor informacionih tehnologija, opština Istočni Stari Grad planira da postane nosilac razvoja Republike Srpske u ovom sektoru i treće je ono bez čega sve što sam pomenuo ne bi bilo moguće i akcenat će uvijek biti na ljudima, a to je briga o porodicama poginulih boraca i borcima, penzionerima i omladini za koje nećemo dozvoliti da budu zaboravljeni i zapostavljeni, socijalno nezbrinuti, a djeci i omladini ćemo nastaviti  pružati prilike za napredovanje i uspjeh.

Slika

Buduća industrijska zona Bulozi /foto: Opština ISG

Da li ste pokrenuli ideju izgradnje industrijske zone u Bulozima i kako planirate privući investitore kroz taj projekat?

Bojo Gašanović: Ideja koju sam pokrenuo polovinom prethodnog mandata sada je došla do svoje realizacije. Naime, u saradnji sa Vladom Republike Srpske , Ministarstvom privrede i preduzetništva Republike Srpske uspjeli smo obezbijediti neophodne uslove za početak izgradnje prvih objekata. Danas je toku izgradnja poslovnog objekta sa pripadajućim sadržajima firme „Grijanjeinvest“. 

Pandemija virusa korona je svakako usporila aktivnosti, ali činjenica geografske dispozicije „Poslovne zone Bulozi“ duž magistralnog puta, čiji se dnevni promet vozila mjeri u hiljadama vozila, ovu poslovnu zonu čini atraktivnijom  i privlačnijom nego neke druge, zatim blizina glavnog grada BiH i drugi benefiti biće obogaćeni olakšicama za pokretanje ili premještanje biznisa u našoj poslovnoj zoni. Mi već zaprimamo zahtjeve, ali sigurno ćemo pažljivo birati kompanije koje će ovdje poslovati.

Koliko novca ste u proteklom periodu izdvajali kao podsticaj za poljoprivrednike i privrednike? Da li je realno očekivati da ti posticaji budu veći u naredne četiri godine?

Bojo Gašanović: U proteklom periodu napravljen je veliki pomak u razvoju poljoprivredne proizvodnje, kroz projekat proizvodnje povrća u zaštićenom području, na kojem smo sarađivali sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva  i vodoprivrede Republike Srpske i našom Fondacijom za privredu i ruralni razvoj, gdje smo do sada na teritoriji Istočnog Starog Grada postavili 80 plastenika i gdje je Opština finansijski učestvovala u iznosu od 30 odsto na cijeli projekat.

Kroz ovaj program uspjeli smo da osnažimo poljoprivrednu proizvodnju i da podstaknemo stanovništvo na ovaj vid proizvodnje, a planirano je da sav višak proizvoda bude plasiran na „Pijacu domaće hrane Brus“, čija će kontrola kvaliteta i porijekla biti vršena od strane Fondacije za privredu i ruralni razvoj.

Slika

Turistički centar "Brus" /foto: Opština ISG

Kakvi su Vam planovi po pitanju ulaganja u turizam, posebno na Trebeviću? Da li imate u vidu nove projekte?

Bojo Gašanović: Turizam je u Istočnom Starom Gradu jedna od četiri najvažnije privredne grane i okosnica razvoja, s toga imamo planove za unapređenje i jačanje kapaciteta razvoja turizma, čime planiramo privući veći broj posjetilaca, ali isto tako sada je cilj da turistima obezbijedimo više od dnevne posjete, a to znači izgradnju smještajnih kapaciteta kako bismo imali i duži boravak na Trebeviću.

Uskoro učekujemo postavljanje i prvog balona na vezani let za sve one koje vole adrenalin, ali sam siguran da će svi oni koji budu probali taj sadržaj imati i najljepši pogled na planinu, ali i na sve ono što okružuje Istočni Stari Grad. Radi se o projektu gradske Turističke organizacije u saradnji sa firmom Stanišić d.o.o., koji već posluju i pružaju usluge na Trebeviću.

Sa druge strane, imamo i planove za ubrzaniji razvoj turizma na drugoj strani opštine kao što je unapređenje razvoja poznatog izletišta Crepoljsko, ali svakako tu je i Vučija Luka koja nosi značajan potencijal razvoja planinskog i rekreativnog turizma. U planu nam je i postavljanje  ZipLine-a na Hreši, koji će biti najduži u Bosni i Hercegovini sa pogledom na grad Sarajevo i nadam se da ćemo sve planove koje imamo uspjeti realizovati ili bar započeti njihovu realizaciju. 

Kakvu saradnju očekujete sa Gradskom upravom, s obzirom da je došlo do smjene vlasti nakon dugo godina?

Bojo Gašanović: Opština Istočni Stari Grad tradicionalno ima dobru saradnju sa Gradskom upravom i u tom smislu očekujem isti takav nastavak,  jer smo svi mi tu gdje jesmo da bismo bili u službi našeg stanovništva, koje nas je i biralo da obnašamo različite funkcije na različitim nivoima. Grad je za nas krovna institucija na koju smo svi usmjereni i bez obzira na to ko predstavlja vlast, razvoj samog grada zavisi od razvoja opština koje su u sastavu grada, što nas usmjerava da sarađujemo na dnevnom nivou, a smatram da ne postoje razlozi da bude drugačije.

Biografija:

Bojo Gašanović je rođen 11. jula 1970. godine u Sarajevu. Zvanje strukovnog ekonomiste iz oblasti finansija, računovodstva i bankarstva stekao je u Beogradskoj poslovnoj školi u Beogradu. Od 1989. do 1992. godine radio je kao policijski službenik u Sarajevu pri MUP Bosne i Hercegovine.

Od 1992. do 2001. godine bio je zaposlen u MUP Republike Srpske, a od 2001. do 2008.  u MIP BiH u Sarajevu. Od 2008. godine nalazi se na čelu opštine Istočni Stari Grad i od tada obavlja funkciju načelnika opštine.

 

Razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
Opština Istočni Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu studentskih stipendija Opština Istočni Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu studentskih stipendija
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    15h 27m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    14h 22m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    9h 10m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    10h 16m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    18h 44m
    0