Гашић: Тржиште у Српској стабилно, нема страха од несташице робе

04.04.2022. 09:13
0
ИЗВОР: Srna

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да је тржиште у Српској тренутно стабилно и да нема страха од несташице робе, те истакла да надлежне службе константно прате стање с циљем правовремене интервенције.

Гашићева је навела да је Влада Српске почетком марта донијела закључак о покретању интервентне набавке основних животних намирница, житарица и нафте у укупној вриједности од 15 милиона КМ.

- У случају потребе, набављени производи и сировине биће пуштени у промет, с циљем успостављања стабилности тржишта - рекла је Гашићева за Вечерње новости.

Говорећи о расту цијена у трговинама, Гашићева је указала да то у посљедње двије године представља глобални проблем који се прво посматрао као једна од посљедица пандемије вируса корона, а сада сукоба Русије и Украјине.

- Влада Републике Српске искористила је могућност да донесе административне мјере ограничења маржи на основне животне намирнице и нафту. Нажалост, стални раст набавних цијена производа и сировина утиче на раст цијена и поред тих мјера - рекла је Гашићева.

Осврћући се на туристичку сезону, Гашићева је истакла да су туристички показатељи сада и више него охрабрујући јер је број туриста у прва два мјесеца ове године знатно већи него у истом периоду лани.

- Када погледамо бројке за 2021. годину, али и показатеље за прва два месеца ове године - можемо рећи да се туризам у Српској полако опоравља - рекла је Гашићева.

Она је истакла да је Влада Републике Српске одлучила да са пројектом туристичких ваучера настави и у овој години јер туристички показатељи за 2021. кажу да је дошло до знатног раста броја домаћих туриста и верује се да је то један од резултата пројекта.

- Тренутно смо у процесу финализације свих потребних докумената и техничких услова неопходних за реализацију пројекта и очекујем да ћемо ускоро завршити све те процедуре и изаћи у јавност са датумом када ће пројекат поново започети - рекла је Гашићева.

Она је нагласила и да потенцијал за напредак у туристичком сектору постоји у руралном туризму, односно туризму који је окренут природи и боравку у њој, а то је управо оно што Српска нуди.

Коментари 0
Повезане вијести
Пензије у Српској биће веће од јануара Пензије у Српској биће веће од јануара
Од петка пријаве за пројекат "Спојимо дјецу Космета и Српске" Од петка пријаве за пројекат "Спојимо дјецу Космета и Српске"
Гдје је нестала 13. плата? Гдје је нестала 13. плата?
Најчитаније
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  17h 53m
  0
 • У Сарајеву и Источном Сарајеву претреси на 12 локација
  13h 26m
  1
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  20h 44m
  3
 • „Google“ за неколико дана креће са великим брисањем налога: Ево како да сачувате свој
  13h 32m
  0
 • На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
  18h 36m
  2