Gašić: Tržište u Srpskoj stabilno, nema straha od nestašice robe

04.04.2022. 09:13
0
IZVOR: Srna

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je tržište u Srpskoj trenutno stabilno i da nema straha od nestašice robe, te istakla da nadležne službe konstantno prate stanje s ciljem pravovremene intervencije.

Gašićeva je navela da je Vlada Srpske početkom marta donijela zaključak o pokretanju interventne nabavke osnovnih životnih namirnica, žitarica i nafte u ukupnoj vrijednosti od 15 miliona KM.

- U slučaju potrebe, nabavljeni proizvodi i sirovine biće pušteni u promet, s ciljem uspostavljanja stabilnosti tržišta - rekla je Gašićeva za Večernje novosti.

Govoreći o rastu cijena u trgovinama, Gašićeva je ukazala da to u posljednje dvije godine predstavlja globalni problem koji se prvo posmatrao kao jedna od posljedica pandemije virusa korona, a sada sukoba Rusije i Ukrajine.

- Vlada Republike Srpske iskoristila je mogućnost da donese administrativne mjere ograničenja marži na osnovne životne namirnice i naftu. Nažalost, stalni rast nabavnih cijena proizvoda i sirovina utiče na rast cijena i pored tih mjera - rekla je Gašićeva.

Osvrćući se na turističku sezonu, Gašićeva je istakla da su turistički pokazatelji sada i više nego ohrabrujući jer je broj turista u prva dva mjeseca ove godine znatno veći nego u istom periodu lani.

- Kada pogledamo brojke za 2021. godinu, ali i pokazatelje za prva dva meseca ove godine - možemo reći da se turizam u Srpskoj polako oporavlja - rekla je Gašićeva.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske odlučila da sa projektom turističkih vaučera nastavi i u ovoj godini jer turistički pokazatelji za 2021. kažu da je došlo do znatnog rasta broja domaćih turista i veruje se da je to jedan od rezultata projekta.

- Trenutno smo u procesu finalizacije svih potrebnih dokumenata i tehničkih uslova neophodnih za realizaciju projekta i očekujem da ćemo uskoro završiti sve te procedure i izaći u javnost sa datumom kada će projekat ponovo započeti - rekla je Gašićeva.

Ona je naglasila i da potencijal za napredak u turističkom sektoru postoji u ruralnom turizmu, odnosno turizmu koji je okrenut prirodi i boravku u njoj, a to je upravo ono što Srpska nudi.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Srpskoj 21,2 odsto stanovništva starije od 65 godina U Srpskoj 21,2 odsto stanovništva starije od 65 godina
Egić: Nema mogućnosti u budžetu Srpske za povećanja plata u javnom sektoru Egić: Nema mogućnosti u budžetu Srpske za povećanja plata u javnom sektoru
Konkurs za subvenciju kamatne stope na stambene kredite za mlade Konkurs za subvenciju kamatne stope na stambene kredite za mlade
Najčitanije
 • "Dani tikve" okupili veliki broj izlagača i posjetilaca (FOTO)
  10h 18m
  0
 • Najveću tikvu uzgojila Bojana Milanović iz Prijepolja
  9h 52m
  0
 • Aktivan humanitarni broj 17092 za našu Magdalenu!
  14h 35m
  0
 • Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i majka im Sofija
  15h 52m
  0
 • Tijela trojice Srba ubijenih u Banjskoj predata porodicama
  9h 44m
  1