Gašić: Tržište u Srpskoj stabilno, nema straha od nestašice robe

04.04.2022. 09:13
0
IZVOR: Srna

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je tržište u Srpskoj trenutno stabilno i da nema straha od nestašice robe, te istakla da nadležne službe konstantno prate stanje s ciljem pravovremene intervencije.

Gašićeva je navela da je Vlada Srpske početkom marta donijela zaključak o pokretanju interventne nabavke osnovnih životnih namirnica, žitarica i nafte u ukupnoj vrijednosti od 15 miliona KM.

- U slučaju potrebe, nabavljeni proizvodi i sirovine biće pušteni u promet, s ciljem uspostavljanja stabilnosti tržišta - rekla je Gašićeva za Večernje novosti.

Govoreći o rastu cijena u trgovinama, Gašićeva je ukazala da to u posljednje dvije godine predstavlja globalni problem koji se prvo posmatrao kao jedna od posljedica pandemije virusa korona, a sada sukoba Rusije i Ukrajine.

- Vlada Republike Srpske iskoristila je mogućnost da donese administrativne mjere ograničenja marži na osnovne životne namirnice i naftu. Nažalost, stalni rast nabavnih cijena proizvoda i sirovina utiče na rast cijena i pored tih mjera - rekla je Gašićeva.

Osvrćući se na turističku sezonu, Gašićeva je istakla da su turistički pokazatelji sada i više nego ohrabrujući jer je broj turista u prva dva mjeseca ove godine znatno veći nego u istom periodu lani.

- Kada pogledamo brojke za 2021. godinu, ali i pokazatelje za prva dva meseca ove godine - možemo reći da se turizam u Srpskoj polako oporavlja - rekla je Gašićeva.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske odlučila da sa projektom turističkih vaučera nastavi i u ovoj godini jer turistički pokazatelji za 2021. kažu da je došlo do znatnog rasta broja domaćih turista i veruje se da je to jedan od rezultata projekta.

- Trenutno smo u procesu finalizacije svih potrebnih dokumenata i tehničkih uslova neophodnih za realizaciju projekta i očekujem da ćemo uskoro završiti sve te procedure i izaći u javnost sa datumom kada će projekat ponovo započeti - rekla je Gašićeva.

Ona je naglasila i da potencijal za napredak u turističkom sektoru postoji u ruralnom turizmu, odnosno turizmu koji je okrenut prirodi i boravku u njoj, a to je upravo ono što Srpska nudi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Helikopter aktivan na terenu, izbačeno 25 tona vode, otežani uslovi za gašanje vatre Helikopter aktivan na terenu, izbačeno 25 tona vode, otežani uslovi za gašanje vatre
Sutra isplata socijalnih davanja u Srpskoj Sutra isplata socijalnih davanja u Srpskoj
U ponedjeljak isplata socijalnih davanja u Srpskoj U ponedjeljak isplata socijalnih davanja u Srpskoj
Najčitanije
 • Mladić poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Pala
  6h 29m
  0
 • Ako motor počne da se pregrijava na vrućini, potrebno je da uradite jednu stvar
  18h 51m
  0
 • Zaštitite svoje ljubimce od toplotnog udara
  5h 1m
  4
 • Jaki pljuskovi i udari vjetra, padao i grad
  20h 28m
  0
 • ''Vukovi" sa Pala kupili automobil Dragi Ruparu
  58m
  0