Гатачком говечету пријети изумирање

22.11.2021. 19:51
0
ИЗВОР: novosti.rs

Гатачком говечету, симболу Гацка и богатству Републике Српске пријети изумирање, због чега се улажу максимални напори да би се сачували та аутохтону раса.

У мисију очувања специфичне расе говеда укључили су се и локални и републички ниво реализујући пројекат гено типизације и заштите, а како каже инжењер пољопривреде у Земљорадничкој задрузи Гацко Душан Андријашевић, симболу Гацка и богатство Републике Српске нажалост пријети изумирање.

- Ми сматрамо да је гатачко говече пред изумирањем. Мислим да је крајње вријеме да се заштити јер предстваља симбол општине Гацко, а уједно то је најпознатија аутохтона раса у БиХ. Оно што ми планирамао је да испитамо колико јединки има у општини да бисмо касније даљим циљевима могли да проширемо то стадо - истакао је Андријашевић.

Гатачко говече сем Гацка може се пронаћи у Билећи, Невесињу, Љубињу и Калиновику.

Породица Лучић из Гацка ово говече узгаја већ 130 година, а како кажу ради се о веома захвалној сорти која је настала укрштањем за вријеме аустроугарске и то домаће буше са аустријским сортама.

- Имамо одлично искуство у узгоју из разлога што је са својим особинама и за ову нашу надморску висину од 1.000 метара најповољније. Веома су отпорна, дају добар проценат младих, немамо угинућа, а млијечност је солидна. Гатачко говече живи до 15 година и више и није захтјевно када је у питању исхрана - истакао је Миленко Лучић.

Заштита познатих производа

Осим заштите самог говечета планирано је и да се заштите препознатљиви производи који се добијају од млијека, попут сира и кајмака.

Како истиче Душан Андријашевић ради се о веома скупом пројекту заштите и проширења у чију реализацију је потребно да се укључе све надлежне институције.

Коментари 0
Повезане вијести
У Гацку 28, а у Билећи двије пријаве штете након зељотреса У Гацку 28, а у Билећи двије пријаве штете након зељотреса
Огромна стијена се докотрљала до породичне куће у Гацку Огромна стијена се докотрљала до породичне куће у Гацку
Одбојкашице из Гацка освојиле Куп БиХ Одбојкашице из Гацка освојиле Куп БиХ
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 48m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 21m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 55m
    3
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    53m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    21h 1m
    0