Gatačkom govečetu prijeti izumiranje

22.11.2021. 19:51
0
IZVOR: novosti.rs

Gatačkom govečetu, simbolu Gacka i bogatstvu Republike Srpske prijeti izumiranje, zbog čega se ulažu maksimalni napori da bi se sačuvali ta autohtonu rasa.

U misiju očuvanja specifične rase goveda uključili su se i lokalni i republički nivo realizujući projekat geno tipizacije i zaštite, a kako kaže inženjer poljoprivrede u Zemljoradničkoj zadruzi Gacko Dušan Andrijašević, simbolu Gacka i bogatstvo Republike Srpske nažalost prijeti izumiranje.

- Mi smatramo da je gatačko goveče pred izumiranjem. Mislim da je krajnje vrijeme da se zaštiti jer predstvalja simbol opštine Gacko, a ujedno to je najpoznatija autohtona rasa u BiH. Ono što mi planiramao je da ispitamo koliko jedinki ima u opštini da bismo kasnije daljim ciljevima mogli da proširemo to stado - istakao je Andrijašević.

Gatačko goveče sem Gacka može se pronaći u Bileći, Nevesinju, Ljubinju i Kalinoviku.

Porodica Lučić iz Gacka ovo goveče uzgaja već 130 godina, a kako kažu radi se o veoma zahvalnoj sorti koja je nastala ukrštanjem za vrijeme austrougarske i to domaće buše sa austrijskim sortama.

- Imamo odlično iskustvo u uzgoju iz razloga što je sa svojim osobinama i za ovu našu nadmorsku visinu od 1.000 metara najpovoljnije. Veoma su otporna, daju dobar procenat mladih, nemamo uginuća, a mliječnost je solidna. Gatačko goveče živi do 15 godina i više i nije zahtjevno kada je u pitanju ishrana - istakao je Milenko Lučić.

Zaštita poznatih proizvoda

Osim zaštite samog govečeta planirano je i da se zaštite prepoznatljivi proizvodi koji se dobijaju od mlijeka, poput sira i kajmaka.

Kako ističe Dušan Andrijašević radi se o veoma skupom projektu zaštite i proširenja u čiju realizaciju je potrebno da se uključe sve nadležne institucije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zlatni atletičari Čedomir i Gligor, sin i otac, osvajači novih medalja Zlatni atletičari Čedomir i Gligor, sin i otac, osvajači novih medalja
Pod kontrolom požar u Međulićima Pod kontrolom požar u Međulićima
Požar u rejonu sela Međulići, stambeni objekti nisu ugroženi Požar u rejonu sela Međulići, stambeni objekti nisu ugroženi
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 12m
    0
  • Slani mafini
    19h 33m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 28m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 22m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    13h 51m
    3