Гавриловим родитељима је све теже, потребна им је наша помоћ

19.04.2021. 21:27
1
ИЗВОР: Blic.rs

Беба Гаврило Ђурђевић из Крагујевца, која има тек шест мјесеци, сваког дана бије нову битку. Плаче, али не одустаје од свакодневних вјежби које ради са мамом и татом. Ипак, вријеме истиче, болест је подмукла и неизвијесна, а малени херој рачуна на нас да полети у нови, здравији живот.

Мали Гаша, како му тепају, бори се против добро познате, злогласне спиналне мишићне атрофије и то најтежег типа. Ова опака и прогресивна болест ујединила је прошле године грађане Србије у борби за прикупљање новца за лијечење мале Софије Маркуљевић, а потом и осталих хероина Миње Матић, Лане Јовановић, Анике Манић, као и малог Оливера Пала Гајодија. Сада је потребно да учинимо исто како би мали Гаврило добио шансу за детињство какво заслужује.

Умјесто да се игра са својом браћом, Гаша и његова мама дане проводе у болници или код куће гдје свакодневно раде напорне вјежбе.

– Радимо вјежбице и масаже како би му се лигаменти истезали. Вјежбице га доста умарају и дешава се да плаче, поготово за вјежбе трупа и када учи да дође до седећег положаја. Такође, ослањање на руку му је прилично тешко, поготово лијева страна. Главица му пада и не може да је подигне. Мучно је и за њега и нас да гледамо, али знамо да је то за његово добро – истиче за Блиц Гаврилова мама Невена Ђурђевић.

Додаје да је Гаврило недавно примио четврту дозу терапије “спинраза”, која је доступна у Србији и преостало је још двије да прими. У међувремену, мали Гаша мора да користи НИВ машину док спава, која му помаже да лакше дише.

– Рађен му је скенер акта гутања и скенер плућа. Оба налаза су добра, али просто због саме болести дошло је до неразвијања грудног коша. Да се не би створио деформитет, због тога мора да користи НИВ. То је апарат који му помаже да лакше дише и да му се правилно развија грудни кош. Он је лијепо прихватио тај апарат и будући да га увече користи примјетно је да су му параметри много бољи ујутру него преко дана кад га не користи – прича Невена.

На пола пута до циља

За најскупљи лијек на свијету – “золгенсму”, који може да помогне Гаврилу а кошта 2,5 милиона евра, засад су скоро на пола пута до циља, јер је прикупљено милион евра. Међутим, Гаврилова мама истиче да је све теже како се приближавају циљу.

– Раније нам је стизало око 10.000 порука дневно, сада се деси да стигне мање од хиљаду порука. Све нам је теже и теже… Два и по милиона евра је огроман новац и нама 10.000 порука значи као што би за неког ко скупља мању своту новца било довољно 100 порука дневно – каже Гашина мајка Невена.

Лицитација Роналдове траке

Нема ко се није обрадовао када је на аукцију стављена капитенска трака Кристијана Роналда како би се помогло малом Гаврилу. До капитенске траке дошао је ватрогасац Ђорђе Вукићевић који је стајао поред терена када је Роналдо бацио капитенско обиљежје на земљу.

Међутим, цијелу причу о лицитацији траке испратио је и велики скандал када су лажним понудама људи покварили утисак о дјелу које је ујединило земљу. Наиме, надметањем око понуде за траку дошло се чак до милијарду и 200 милиона динара, што се испоставило као велика лаж.

Од момента радовања и наде до потпуног разочарања и стреса, тако би се укратко могао описати период кроз који су Гаврилови родитељи прошли током лицитације траке.

– Супруг је пратио лицитацију и кад је та цифра увече кренула абнормално да расте, рекла сам да то није реално, јер ко би у Србији имао толики новац да поклони. С обзиром на то да је било касно увече, супруг је помислио да лицитира неко из иностранства. И у том тренутку ви поверујете, надате се све време. И онда ујутру сазнате да је то лаж. Била сам јако љута. Људи су већ објављивали на друштвеним мрежама: “Има Бога, ево новац се скупио”. Помислила сам – шта да радимо сада? Како да допремо до људи и да им кажемо да ми тај новац немамо – сјећа се Невена.

Ипак, срећан крај

Истиче да је период око лицитације траке био најстреснији када је ријеч о прикупљању новца.

– Охрабрујуће је било што је тај случај био прилично медијски испраћен, што ме је умирило и знала сам да ће људи сазнати да је то лаж. Срећом, та цијела ситуација која је била лоша се окренула у нашу корист, тако да су захваљујући траци за Гаврила сазнали и они људи који раније нису били упознати. Само у том периоду добили смо 300 000 порука – наводи Невена.

На аукцији која је подигла Србију прикупљено је 7 500 000 динара, што је била највећа понуда и послала ју је компанија “Моззарт”. Међутим, Гаврилова мама истиче да им је ова компанија уплатила већу своту новца од лицитиране, чак осам милиона динара.

И мала помоћ је велика

Гаврилови родитељи упознали су се и захвалили хуманом ватрогасцу који је узео Роналдову траку и ставио је на лицитацију, а његов гест покренуо је многе друге да учине исто.

– Други ватрогасац који ради заједно са Ђорђем замолио је играче Партизана, након утакмице Звезда – Партизан, да потпишу дрес који је стављен на лицитацију. Такође, фудбалер Стефан Митровић, који је одбранио гол Роналду, ставио је копачке на лицитацију – подсећа Невена.

Многи други, обични људи ангажовали су се како би помогли у акцији прикупљања новца за Гаврила.

– Наша суграђанка из Крагујевца, коју не познајемо, све вријеме прави колаче и продаје на улазу у парк како би се сакупио новац. Такође, на Фејсбуку смо видјели објаву жене која се нуди да чисти по кућама а за узврат да се уплати порука за Гаврила. Остала сам затечена добротом људи. Људи су спремни да се одрекну и да себе оштете како би помогли Гаврилу, и то баш сада у време пандемије. Такве ствари остављају јак утисак на мене. Не могу да издвојим неког ко је дао 200 динара за Гаврила јер није имао више и да кажем да је његова хуманост мања од неког ко је дао више новац – истиче Гаврилова мама, пише Блиц.

Саосјећајност браће

Гаврило има два старија брата, Андреја од пет година и Василија који има три године.

– Васа је мали и не зна шта се дешава, док је Аки свјестан. Снимали смо прије неколико дана прилог за Дневник и водитељка га је питала: „Аки, шта ти желиш?“ Он је рекао: „Желим да Гаврило оздрави и да скупимо паре“. Он је свјестан да је Гаврилово оздрављење везано за новац, колико год се ми трудили да пред њим не причамо ништа у вези са скупљањем новца – каже Невена.

Примјећује да је ова тешка ситуација и те како промијенила њеног старијег сина.

– Не зна да покаже шта осјећа па зна и да се наљути, а као млађи то није радио. Имам осјећај да жели да ми скрене пажњу на нешто, а не зна на који начин то да испољи. Једноставно га мучи ова ситуација са Гаврилом. Иако ми ништа не помиње, видим по његовом понашању да није исто дијете као раније. Надам се да ће се акција убрзати и да ћемо чим пре скупити новац, а такође се надам да се моја дјеца неће сјећати овог најтежег периода у нашим животима – закључује Гаврилова мама.

Лијечење у Мађарској или Словенији

Када је ријеч о установи у којој ће Гаврило примити “золгенсму”, Невена каже да су у преговорима са клиником у Словенији, као и са клиником у Мађарској у којој је мали Оливер Пал Гајоди примио генску терапију.

– Нешто смо у тежим преговорима са клиником у Словенији јер су нам понудили 2 582 000 за два мјесеца болничког лијечења, без смештаја, без физикалних и окупационих третмана. У том случају морали бисмо да скупљамо већи износ. Поново сам им упутила мејл, тако да чекамо одговор – каже она.

Како можете да помогнете Гаврилу

Слањем СМС поруке: Упишите 973 и пошаљите СМС на 3030

Слањем СМС поруке из Швајцарске: Упишите human973 и пошаљите СМС на 455

Уплатом на динарски рачун: 160-6000000844014-95

Уплатом на девизни рачун: 160600000084402853

IBAN: RS3516060 0000084402853

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Уплатом платним картицама путем и путем линка: E-doniraj

Уплатом са вашег PayPal налога путем линка: PayPal

-         Раније нам је стизало око 10 000 порука дневно, сада се деси да стигне мање од хиљаду порука. Све нам је теже и теже, каже Гашина мама.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Peca 25.04.2021. 19:08
    Pre dva sata sam prošao putem Kragujevac-Topola i zaprepastio kada sam u kafani pored puta video stotine gostiju i transparent - slavimo Gavrilovu pobedu. Narod i dalje uplaćuje novac, a oni se bahate, umesto da proslede za lečenje druge obolele dece.
    Razumem njihovu radost, ali ovo je prst u oko ljudima koji su im izašli u susret. Kada ti je dete bolesno i tražiš pomoć od drugih, vadiš poslednji dinar za lečenje deteta, a ne tako...
Повезане вијести
Православно хуманитарно удружење „Свети Сава“ са Пала организовало васкршњу хуманитарну акцију (ФОТО) Православно хуманитарно удружење „Свети Сава“ са Пала организовало васкршњу хуманитарну ак...
Васкршња акција помоћи социјално угроженом становништву Источног Сарајева Васкршња акција помоћи социјално угроженом становништву Источног Сарајева
Купи километре, подржи Невена Тушевљака и помози рад Фондације “Свети Вукашин” Купи километре, подржи Невена Тушевљака и помози рад Фондације “Свети Вукашин”
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    20h 11m
    13
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    3h 6m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    7h 11m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    7h 15m
    2
  • Преминула Вера Гргић
    2h 22m
    0