Газдама милиони, а радницима нада

22.11.2021. 20:13
0
ИЗВОР: novosti.rs

Привредници Српске добиће финансијску инјекцију од око 87 милиона марака од јанура наредне године, јер је Влада Републике Српске донијела одлуку да растерети привреду повећањем неопорезивог дијела плате са 700 на 1.000 марака и смањи збирну стопу доприноса са 32,8 одсто на 31 одсто.

Како би реализовала те мјере, Влада ће до краја године усвојити сет закона.

Саговорници "Новости" кажу да на терену те мјере значе повећање плате за радника од око 30 КМ, па навише.

Додају и да од наредне године, када крене расподјела милиона из буџета, институције морају појачати контролу како би имали јасну слику у ком смјеру иде помоћ Владе.

Односно, да ли послодавци користе новац за повећање плате или га, пак, стављају у свој џеп.

Радован Вишковић, премијер Републике Српске, каже да ће се Влада одрећи близу 87 милиона КМ буџетских прихода у корист послодаваца, с циљем растерећења привреде.

- Очекујемо да се и пословна заједница одрекне једног дијела зараде или профита у корист повећања плата запослених, што би допринијело да зараде буду повећане за од 5 до 10 одсто - поручио је Вишковић.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, истиче да на терену привредници имају велике проблеме због високих цијена енергената и репроматеријала, а због чега трпи производња.

- Свака марка коју привредници добију из Владе у виду помоћи мора бити усмјерена, прије свега, да задрже раднике и ојачају производњу. Расту цијене животних намирница, живот је све скупљи. Плате радника, нажалост, то не прате. Уколико се помоћ Владе не искористи на прави начин, привредници неће моћи задржати раднике и тешко ће опстати на тржишту - истиче Ћорић.

Марко Ђого, економски аналитичар, каже да послодавци имају два пута, или да повећавају плате или остају без радника.

- Нажалост, миграција радника из Српске је велика. Радници су основни ресурс без којег послодавци не могу. Новац који Влада из буџета усмјерава према привреди мора завршити у џеповима радника, јер у противном долазимо до проблема хроничног недостатка радника. Ово значи и стопирање производње. Послодавци морају бити свјесни да само ако имају добро плаћеног радника од радника могу тражити да више и боље ради. Ако немате плаћеног радника, нема ни посла - сматра Ђого.

Из Савеза синдиката Републике Српске кажу да су послодавци за годину дана добили око 100 милиона КМ кроз разне видове помоћи.

- Сада кукају како нема радника и залажу се за неке законе о увозу радника. Да се бар одрекну своје зараде у корист радника, па да повећање плате минимално буде 75 КМ. На томе ми инсистирамо, а премијер треба да зна да је за све нас одговорна Влада - поручила је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката.

Просјечна плата у Републици Српској тренутно износи 1.026 КМ, али велики проблем представља што је око 120.000 радника пријављено на плату до 600 КМ.

По посљедњим званичним подацима, у Српској је запослено нешто више од 275.000 радника.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2h 23m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    20h 28m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    23h 16m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    16h 37m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    20h 16m
    4