Гдје смо и како живимо 24 године након Дејтона?

21.11.2019. 20:32
0
ИЗВОР: БН

Дејтонски мировни споразум је зауставио рат, донио мир и наду у бољи живот. Временом тада нада се претворила у очај и бијег из земље.

Двадесет и четири године након потписивања Дејтонског мировног споразума, БиХ је на економском дну, а социјалне разлике су све веће, кажу економисти што на својој кожи најбоље осјете грађани.

Дејтонски мировни споразум је зауставио рат, донио мир и наду у бољи живот. Временом тада нада се претворила у очај и бијег из земље.

Двадесет и четири године након успостављања мира, ми данас имамо у суштини један колонијални систем који је наметнут и низбрдицу у сваком погледу, каже економиста Алекса Милојевић.

-У економском смислу успјели смо да путем приватизације продаје која нам је наметнута уништимо, распродамо једну моћну средње развијену привреду која нас је држала у горњој половини европских нација. Сада 24 године након Дејтона ми се налазимо на самом економском дну - каже
Милојевић.

У међувремену, под привидом развоја, уствари су расли само дугови.

-Прије десет година у Републици Српској ми смо зарађивали годишње 600 милиона марака, а сада ни 300 милиона марака. Распродали смо скоро све што је најврједније и само смо произвели једну класу богатих и једно огромно сиромаштво народа. У социјалном погледу, нама су сада социјалне разлике много веће него у вријеме потписа Дејтона - истиче Милојевић.

И чему може да се нада једна држава када су је многи напустили, а и они који су остали желе отићи.

-Само четири посто људи види своју будућност на простору БиХ, док само три посто види будућност своје дјеце на простору БиХ и ово је један од поражавајућих тренутака - каже Александар Мајић, замјеник предсједника Центра за демографска истраживања

Прецизних података о одласцима нема али незваничне процјене говоре да ће до 2030. године на просторима Српске живјети свега 800 000 људи.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
На данашњи дан 1995. године у Паризу потписан Дејтонски споразум На данашњи дан 1995. године у Паризу потписан Дејтонски споразум
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 45m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 29m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 14m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 13m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 19m
    0