Gdje smo i kako živimo 24 godine nakon Dejtona?

21.11.2019. 20:32
0
IZVOR: BN

Dejtonski mirovni sporazum je zaustavio rat, donio mir i nadu u bolji život. Vremenom tada nada se pretvorila u očaj i bijeg iz zemlje.

Dvadeset i četiri godine nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, BiH je na ekonomskom dnu, a socijalne razlike su sve veće, kažu ekonomisti što na svojoj koži najbolje osjete građani.

Dejtonski mirovni sporazum je zaustavio rat, donio mir i nadu u bolji život. Vremenom tada nada se pretvorila u očaj i bijeg iz zemlje.

Dvadeset i četiri godine nakon uspostavljanja mira, mi danas imamo u suštini jedan kolonijalni sistem koji je nametnut i nizbrdicu u svakom pogledu, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

-U ekonomskom smislu uspjeli smo da putem privatizacije prodaje koja nam je nametnuta uništimo, rasprodamo jednu moćnu srednje razvijenu privredu koja nas je držala u gornjoj polovini evropskih nacija. Sada 24 godine nakon Dejtona mi se nalazimo na samom ekonomskom dnu - kaže
Milojević.

U međuvremenu, pod prividom razvoja, ustvari su rasli samo dugovi.

-Prije deset godina u Republici Srpskoj mi smo zarađivali godišnje 600 miliona maraka, a sada ni 300 miliona maraka. Rasprodali smo skoro sve što je najvrjednije i samo smo proizveli jednu klasu bogatih i jedno ogromno siromaštvo naroda. U socijalnom pogledu, nama su sada socijalne razlike mnogo veće nego u vrijeme potpisa Dejtona - ističe Milojević.

I čemu može da se nada jedna država kada su je mnogi napustili, a i oni koji su ostali žele otići.

-Samo četiri posto ljudi vidi svoju budućnost na prostoru BiH, dok samo tri posto vidi budućnost svoje djece na prostoru BiH i ovo je jedan od poražavajućih trenutaka - kaže Aleksandar Majić, zamjenik predsjednika Centra za demografska istraživanja

Preciznih podataka o odlascima nema ali nezvanične procjene govore da će do 2030. godine na prostorima Srpske živjeti svega 800 000 ljudi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan 1995. godine u Parizu potpisan Dejtonski sporazum Na današnji dan 1995. godine u Parizu potpisan Dejtonski sporazum
Punih 28 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma Punih 28 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    14h 4m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    12h 18m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    10h 8m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    13h 23m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    8h 6m
    0