Гине се тамо гдје нема рампе

30.11.2019. 19:04
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

На пружним прелазима у Републици Српској, због судара воза или тешке машине са аутомобилима, у претходне двије године живот је изгубило шест људи, док су двије особе теже повријеђене.

Од почетка ове године, у сличним околностима, погинула је још једна особа, подаци су „Жељезница РС“.

Овогодишња несрећа догодила се на пружном прелазу Врањак-Модрича, гдје је и претходне године једна особа тешко повријеђена.

Сви ови удеси догодили су се, истичу у предузећу „Жељезнице РС“, на прелазима који су били означени саобраћајним знаковима на путу и троуглом прегледности, што је нижи ниво обезбјеђења прелаза, без рампе, али у свим случајевима је утврђена и одговорност возача путничких возила, а не „Жељезница РС“.

Једна од тих трагедија била је и погибија четверочлане породице Ђедовац на пружном прелазу Српска Костајница – Станови код Добоја, у марту 2017. године, која је потресла читаву Српску. И то није била прва тешка несрећа на овом мјесту.

Након тога, ипак, овај пружни прелаз је додатно обезбијеђен свјетлосним саобраћајним знаковима, а постоји и уређај за давање допунских звучних знакова, те саобраћајним знаковима на путу, истичу из ЖРС.

Урађено је то у склопу већег пројекта „Модернизација система сигнализације и телекомуникација на дионици пруге Добој-Бањалука“ у склопу којег су  на 11 мјеста уграђени електронски уређаји за обезбјеђење пружних прелаза, чиме је, кажу, повећан степен обезбјеђења на укупно 23 прелаза. Пројекат је завршен прошле године.

Колико су рампе и боље обезбјеђивање прелаза преко пруге битни да се спријече трагедије, свједоче и мјештани приједорског насеља Рашковац, у којем се налази пружни прелаз познат као „тринаеста“, а до скоро један од најопаснијих пружних прелаза у РС.

На том мјесту погинуло је најмање седам људи, а повријеђено је и више, прије него што је прије три године прелаз реконструисан и додатно обезбијеђен и рампом.

– Одахнули смо од када је постављена рампа. Овдје живим 42 године и видјела сам много несрећа на прузи у којима је погинуло много људи, а већину њих сам познавала. Свако мало чуо се прасак на прузи и људи су гинули. Било је јако стресно, јер се дешавало да су мјештани били први који су пружали помоћ људима у аутима која је ударио воз. Сада је много лакше и пјешацима и возачима, зато што је боље означен прелаз – каже мјештанка Рашковца Лутфија Ризвановић.

Слика

 

Присјећа се да је само неколико дана послије Нове године на овом мјесту 2016. године погинуло четворо људи, међу којима и 9-годишњи дјечак, када је на њихов аутомобил налетио воз. То је био и посљедњи аларм да се ово мјесто додатно обезбиједи.

По подацима ЖРС, прелаз је сада обезбијеђен и модерним аутоматским полубраницима са свјетлосним саобраћајним знаковима, као и редовним саобраћајним знаковима.

Из „Жељезница РС“ објашњавају и да, мада се то често тако говори, на пругама у Српској не постоје необезбијеђени пружни прелази.

Сви су, истичу, обезбијеђени у складу са законом и другим прописима за област жељезница. Чињеница је, међутим, да је већина њих, или око 85 одсто, обезбијеђена само троуглом прегледности и саобраћајним знаковима, док је рампи много мање.

– Од 248 путних прелаза, колико их је укупно на пругама нормалног колосијека „Жељезница РС“ које су у експлоатацији, 23 путна прелаза осигурана су свјетлосно-звучном сигнализацијом, са или без полубраника, 13 путних прелаза је осигурано механичким браницима, којима рукује чувар прелаза, док су преостали путни прелази осигурани саобраћајним знаковима и троуглом прегледности – наводе у ЖРС.

Набавке скупе, планирају и да укину прелазе

Пројекат модернизације система сигнализације и телекомуникација финансиран је из неутрошених кредитних средстава од 20,3 милиона евра, наводе из ЖРС.

–  У циљу повећања сигурности учесника у саобраћају, на мјесту укрштања пута и пруге у нивоу, ЖРС у складу са могућностима и расположивим средствима, реализују пројекте осигурања путних прелаза електронским уређајима са свјетлосно – звучном сигнализацијом. С обзиром на то да је цијена једног електронског уређаја за осигурање путног прелаза око 300.000 КМ, планиране инвестиције условљене су расположивим средствима. „Жељезнице РС“ су Планом инвестиција за период 2019-2021. године предвидјеле обезбјеђење још два путна прелаза, која би требало да финансира властитим средствима.

Поред поменутих активности, „Жељезнице РС“ су у складу са Законом о Жељезницама РС и Правилником 322 о начину укрштања жељезничке пруге и пута, покренуле и активности на смањењу укупног броја путних прелаза. За те активности неопходна је и подршка локалних заједница, које морају дати сагласност приликом укидања сваког путног прелаза – наводе из „Жељезница РС“.

Коментари 0
Повезане вијести
У несрећама код Мостара и Какња погинуле четири особе У несрећама код Мостара и Какња погинуле четири особе
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 10m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 5m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 59m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 8m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 18m
    0