Главаш осудио одлуку Владе РС о укидању канцеларије Републичког завода за заштиту културе у Палама

30.11.2021. 11:27
0
ИЗВОР: Катера

Саопштење посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске преносимо у цјелости.

Изненадна и ненајављена одлука Владе Републике Српске да у Палама укине канцеларију Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа шокирала је све  грађане Сарајевско-романијске регије. Постојећа два радна мјеста, по одласку радника Завода у пензију, пребацују се у Бањалуку тако да у Палама више нема канцеларије нити запослених. Затварање ове канцеларије значи да се у коначници губе два радна мјеста у Палама.

Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа је у саставу Министарства просвјете и културе Републике Српске и основан је 1992. године. А сада након 30 година, умјесто да проширује своје капацитете и развија  се, Републички завод  затвара канцеларију  у Палама и  укида радна мјеста као да у Сарајевско-романијском  подручју нема ни културног ни пририодног насљеђа. Судећи по одлуци Владе РС сва памет Српске слила се у њен западни дио гдје ће се ускоро, ако се настави овај срамни тренд, доносити све битне и небитне  локалне, регионалне и  републичке одлуке. Остали неће имати право гласа нити право на мишљење. Питам се шта ради начелник општине Пале Бошко Југовић и зашто прећутно допушта да се у Палама гасе канцеларије републичких институција, а грађанима одузима право на рад. Зашто се не огласи и објасни да ли је бар покушао зауставити овакву одлуку Владе и да ли  га је ико, икад, ишта  питао о томе.  Подсјећам и премијера РС Радована Вишковића, који је потписао  спорну одлуку,  да су борци Сарајевско-романијске регије  Војске Републике Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата  бранили и одбранили  српски  народ на овом подручју уз велике жрвте  супростављајући се  знатно надмоћнијем непријатељу. Зар се на овај начин одужују нашим борцима, РВИ, породицама погинулих бораца и свим осталим грађанима који у чуду посматрају како се системски и планирано корак по корак републичке институције селе у Бања  Луку. Предузеће „Шуме“ Републике Српске које је до сада имало сједиште у Сокоцу пребацује се у Бања Луку, а у  Цивилној заштити РС, чије је сједиште у Источном Новом Сарајеву,  у току је тихо развлашћивање по  регионалним центрима.  Овакав однос актуелне власти према народу који живи у овом дијелу Републике Српске сраман је и   понижавајући. Апелујем на актуелне властодршце да покажу бар мрву разумијевања  за потребе и бољитак грађана који живе на сарајевско романијском  подручју и преиспитају  своје одлуке које су  очигледно усмјерене против самих грађана. 

У нашој институцији данас је запослено 25 радника – 22 у Бањалуци, два у Палама и један у Требињу.

Коментари 0
Повезане вијести
Једно од најстаријих насеља у Палама још није дочекало асфалт (ФОТО) Једно од најстаријих насеља у Палама још није дочекало асфалт (ФОТО)
Запаљено возило у Палама Запаљено возило у Палама
Обавјештење о прекидима електричне енергије у Палама Обавјештење о прекидима електричне енергије у Палама
Најчитаније
 • Запаљено возило у Палама
  19h 42m
  0
 • Коначна ранг-листа студената који су остварили право на стипендију Општине Источна Илиџа
  13h 1m
  0
 • У порасту број хоспитализованих заражених вирусом корона у Источном Сарајеву
  18h 53m
  0
 • Једно од најстаријих насеља у Палама још није дочекало асфалт (ФОТО)
  8h 42m
  0
 • Објављен јавни позив домаћинствима за уградњу соларних панела
  16h 30m
  0