Главаш осудио одлуку Владе РС о укидању канцеларије Републичког завода за заштиту културе у Палама

30.11.2021. 11:27
0
ИЗВОР: Катера

Саопштење посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске преносимо у цјелости.

Изненадна и ненајављена одлука Владе Републике Српске да у Палама укине канцеларију Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа шокирала је све  грађане Сарајевско-романијске регије. Постојећа два радна мјеста, по одласку радника Завода у пензију, пребацују се у Бањалуку тако да у Палама више нема канцеларије нити запослених. Затварање ове канцеларије значи да се у коначници губе два радна мјеста у Палама.

Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа је у саставу Министарства просвјете и културе Републике Српске и основан је 1992. године. А сада након 30 година, умјесто да проширује своје капацитете и развија  се, Републички завод  затвара канцеларију  у Палама и  укида радна мјеста као да у Сарајевско-романијском  подручју нема ни културног ни пририодног насљеђа. Судећи по одлуци Владе РС сва памет Српске слила се у њен западни дио гдје ће се ускоро, ако се настави овај срамни тренд, доносити све битне и небитне  локалне, регионалне и  републичке одлуке. Остали неће имати право гласа нити право на мишљење. Питам се шта ради начелник општине Пале Бошко Југовић и зашто прећутно допушта да се у Палама гасе канцеларије републичких институција, а грађанима одузима право на рад. Зашто се не огласи и објасни да ли је бар покушао зауставити овакву одлуку Владе и да ли  га је ико, икад, ишта  питао о томе.  Подсјећам и премијера РС Радована Вишковића, који је потписао  спорну одлуку,  да су борци Сарајевско-романијске регије  Војске Републике Српске током Одбрамбено-отаџбинског рата  бранили и одбранили  српски  народ на овом подручју уз велике жрвте  супростављајући се  знатно надмоћнијем непријатељу. Зар се на овај начин одужују нашим борцима, РВИ, породицама погинулих бораца и свим осталим грађанима који у чуду посматрају како се системски и планирано корак по корак републичке институције селе у Бања  Луку. Предузеће „Шуме“ Републике Српске које је до сада имало сједиште у Сокоцу пребацује се у Бања Луку, а у  Цивилној заштити РС, чије је сједиште у Источном Новом Сарајеву,  у току је тихо развлашћивање по  регионалним центрима.  Овакав однос актуелне власти према народу који живи у овом дијелу Републике Српске сраман је и   понижавајући. Апелујем на актуелне властодршце да покажу бар мрву разумијевања  за потребе и бољитак грађана који живе на сарајевско романијском  подручју и преиспитају  своје одлуке које су  очигледно усмјерене против самих грађана. 

У нашој институцији данас је запослено 25 радника – 22 у Бањалуци, два у Палама и један у Требињу.

Коментари 0
Повезане вијести
У Палама обијена викендица У Палама обијена викендица
Пожар на викендици у Палама Пожар на викендици у Палама
Годишњица усташког злочина у селу Газиводе код Подграба (ФОТО) Годишњица усташког злочина у селу Газиводе код Подграба (ФОТО)
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Сарајеву
  6h 41m
  0
 • Кажњени због нарушавања јавног реда и мира на Брусу (ФОТО)
  8h 58m
  7
 • Ица Лавица поново отпутовала у Турску
  9h 24m
  0
 • Шеранић: Погоршана ситуација, велики број заражених без симптома
  16h 33m
  1
 • У Палама обијена викендица
  14h 18m
  0