Glavaš osudio odluku Vlade RS o ukidanju kancelarije Republičkog zavoda za zaštitu kulture u Palama

30.11.2021. 11:27
0
IZVOR: Katera

Saopštenje poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske prenosimo u cjelosti.

Iznenadna i nenajavljena odluka Vlade Republike Srpske da u Palama ukine kancelariju Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa šokirala je sve  građane Sarajevsko-romanijske regije. Postojeća dva radna mjesta, po odlasku radnika Zavoda u penziju, prebacuju se u Banjaluku tako da u Palama više nema kancelarije niti zaposlenih. Zatvaranje ove kancelarije znači da se u konačnici gube dva radna mjesta u Palama.

Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa je u sastavu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i osnovan je 1992. godine. A sada nakon 30 godina, umjesto da proširuje svoje kapacitete i razvija  se, Republički zavod  zatvara kancelariju  u Palama i  ukida radna mjesta kao da u Sarajevsko-romanijskom  području nema ni kulturnog ni pririodnog nasljeđa. Sudeći po odluci Vlade RS sva pamet Srpske slila se u njen zapadni dio gdje će se uskoro, ako se nastavi ovaj sramni trend, donositi sve bitne i nebitne  lokalne, regionalne i  republičke odluke. Ostali neće imati pravo glasa niti pravo na mišljenje. Pitam se šta radi načelnik opštine Pale Boško Jugović i zašto prećutno dopušta da se u Palama gase kancelarije republičkih institucija, a građanima oduzima pravo na rad. Zašto se ne oglasi i objasni da li je bar pokušao zaustaviti ovakvu odluku Vlade i da li  ga je iko, ikad, išta  pitao o tome.  Podsjećam i premijera RS Radovana Viškovića, koji je potpisao  spornu odluku,  da su borci Sarajevsko-romanijske regije  Vojske Republike Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata  branili i odbranili  srpski  narod na ovom području uz velike žrvte  suprostavljajući se  znatno nadmoćnijem neprijatelju. Zar se na ovaj način odužuju našim borcima, RVI, porodicama poginulih boraca i svim ostalim granima koji u čudu posmatraju kako se sistemski i planirano korak po korak republičke institucije sele u Banja  Luku. Preduzeće „Šume“ Republike Srpske koje je do sada imalo sjedište u Sokocu prebacuje se u Banja Luku, a u  Civilnoj zaštiti RS, čije je sjedište u Istočnom Novom Sarajevu,  u toku je tiho razvlašćivanje po  regionalnim centrima.  Ovakav odnos aktuelne vlasti prema narodu koji živi u ovom dijelu Republike Srpske sraman je i   ponižavajući. Apelujem na aktuelne vlastodršce da pokažu bar mrvu razumijevanja  za potrebe i boljitak građana koji žive na sarajevsko romanijskom  području i preispitaju  svoje odluke koje su  očigledno usmjerene protiv samih građana. 

U našoj instituciji danas je zaposleno 25 radnika – 22 u Banjaluci, dva u Palama i jedan u Trebinju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    16h 10m
    5
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    18h 53m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    13h 45m
    5
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    22h 38m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    20h 39m
    0