Главаш поднио кривичну пријаву против Џаферовића

19.01.2022. 12:43
0
ИЗВОР: СРНА

Посланик ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Александар Главаш поднио је данас Полицијској управи Источно Сарајево кривичну пријаву против бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића због повреде угледа Републике Српске и њених народа.

Главаш је, након предаје кривичне пријаве, рекао да Џаферовић мора да одговара за увредљиву изјаву дату за њемачки часопис "Ди велт" којом је учеснике обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске, упоредио са нацистичким одредима смрти.

- За нас Србе, као антифашисте и народ који је дао највише у борби против фашизма на овим просторима, то је јако увредљиво. Сматрам да је то повреда угледа Републике Српске и њених институција. За њихово поређење са нацистичком владавином Џаферовић мора да одговара - изјавио је Главаш новинарима.

Главаш је је рекао да је Џаферовић прекршио Кривични закон Републике Српске, гдје је наведено да институције Српске нико не смије поредити са геноцидним, агресорским или било којим другим квалификацијама које подстичу да је њено оснивање и њен развој био на неки начин повезан са било каквим злочинима.

Он је додао да се нада да ће након овога напади на Републику Српску из Федерације БиХ престати.

- Уколико се Џаферовић извини за оно што је изјавио и прихвати Републику Српску као дио БиХ и буде поштовао Устав БиХ, ја сам спреман да повучем кривичну пријаву, али само након што се извини српском народу и свим грађанима Републике Српске - поручио је Главаш.

Он је рекао да ће Полицијска управа Источно Сарајево обавијестити надлежно тужилаштво о пријави против Џаферовића.

- Да ли ће то бити Тужилаштво БиХ или Окружни суд, то је до Министарства унутрашњих послова /МУП/ и након тога ће надлежни тужилац донијети одлуку о покретању кривичног поступка или одбацивања кривичне пријаве, што би, према мом мишљењу, било скандалозно јер сматрам да је ситуација врло јасна - нагласио је Главаш.

Он је истакао да је оваквим изјавама ДЖаферовић нанио штету Републици Српској и свим њеним грађанима, без обзира на националност.

- Република Српска се не може поредити са нацистичким одредима смрти, а поготово обиљежавање 9. јануара, гдје је учествовало 2.700 људи. Осим припадника МУП-а Српске, било је присутно 38 ешалона цивилног сектора и свакако је скандалозно све те људе називати и поредити са нацистичким одредима смрти. То је, заиста, дегутантно и не приличи једном члану Предсједништва БиХ - нагласио је Главаш.

Џаферовић је 9. јануара за "Ди велт" изјавио да "нацистички одреди смрти марширају у вријеме годишњице `Кристалне ноћи`".

Коментари 0
Повезане вијести
Предсједништво БиХ купило три нова аутомобила, укупна вриједност 488.536 КМ Предсједништво БиХ купило три нова аутомобила, укупна вриједност 488.536 КМ
РК „Искра“ суспендовала Чекића због честитке поводом Дана Републике Српске РК „Искра“ суспендовала Чекића због честитке поводом Дана Републике Српске
Три бебе рођене на Дан Републике у Источном Сарајеву дариване златником Три бебе рођене на Дан Републике у Источном Сарајеву дариване златником
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  19h 48m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  20h 23m
  0
 • Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
  14h 15m
  0
 • Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту: Веленка Брстинова и кћер јој Драгана
  16h 35m
  0
 • Опљачкана Светлана Ценић, аналитичарка има поруку за крадљивца
  9h 25m
  6