Главаш поднио кривичну пријаву против Џаферовића

19.01.2022. 12:43
0
ИЗВОР: СРНА

Посланик ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Александар Главаш поднио је данас Полицијској управи Источно Сарајево кривичну пријаву против бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића због повреде угледа Републике Српске и њених народа.

Главаш је, након предаје кривичне пријаве, рекао да Џаферовић мора да одговара за увредљиву изјаву дату за њемачки часопис "Ди велт" којом је учеснике обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске, упоредио са нацистичким одредима смрти.

- За нас Србе, као антифашисте и народ који је дао највише у борби против фашизма на овим просторима, то је јако увредљиво. Сматрам да је то повреда угледа Републике Српске и њених институција. За њихово поређење са нацистичком владавином Џаферовић мора да одговара - изјавио је Главаш новинарима.

Главаш је је рекао да је Џаферовић прекршио Кривични закон Републике Српске, гдје је наведено да институције Српске нико не смије поредити са геноцидним, агресорским или било којим другим квалификацијама које подстичу да је њено оснивање и њен развој био на неки начин повезан са било каквим злочинима.

Он је додао да се нада да ће након овога напади на Републику Српску из Федерације БиХ престати.

- Уколико се Џаферовић извини за оно што је изјавио и прихвати Републику Српску као дио БиХ и буде поштовао Устав БиХ, ја сам спреман да повучем кривичну пријаву, али само након што се извини српском народу и свим грађанима Републике Српске - поручио је Главаш.

Он је рекао да ће Полицијска управа Источно Сарајево обавијестити надлежно тужилаштво о пријави против Џаферовића.

- Да ли ће то бити Тужилаштво БиХ или Окружни суд, то је до Министарства унутрашњих послова /МУП/ и након тога ће надлежни тужилац донијети одлуку о покретању кривичног поступка или одбацивања кривичне пријаве, што би, према мом мишљењу, било скандалозно јер сматрам да је ситуација врло јасна - нагласио је Главаш.

Он је истакао да је оваквим изјавама ДЖаферовић нанио штету Републици Српској и свим њеним грађанима, без обзира на националност.

- Република Српска се не може поредити са нацистичким одредима смрти, а поготово обиљежавање 9. јануара, гдје је учествовало 2.700 људи. Осим припадника МУП-а Српске, било је присутно 38 ешалона цивилног сектора и свакако је скандалозно све те људе називати и поредити са нацистичким одредима смрти. То је, заиста, дегутантно и не приличи једном члану Предсједништва БиХ - нагласио је Главаш.

Џаферовић је 9. јануара за "Ди велт" изјавио да "нацистички одреди смрти марширају у вријеме годишњице `Кристалне ноћи`".

Коментари 0
Повезане вијести
Удружење гардиста: 9. јануар представља десетине хиљада српских жртава у борби за слободу Удружење гардиста: 9. јануар представља десетине хиљада српских жртава у борби за слободу
Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором
Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници, саслушани и организатори скупа Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници, саслушани и организатори скупа
Најчитаније
 • Демос више није дио власти у Палама
  19h 42m
  18
 • Павле Шкрба остварио тријумф у Мостару
  21h 31m
  0
 • Ко остварује право на стамбени кредит из средстава ИРБ-а?
  21h 50m
  0
 • Гол Јовића који је Србију оставио у игри за други круг (ВИДЕО)
  19h 10m
  0
 • Посљедњег јунског дана традиционална „Јагњијада“ на Вучијој Луци
  20h 50m
  3