Глуховић: Успјех са такмичења додатна мотивација за даљи рад

06.02.2021. 20:10
0
ИЗВОР: Катера

Наш млади суграђанин, ученик деветог разреда Основне школе „Мокро“ Душан Глуховић  остварио је одличан резултат на међународном такмичењу из математике, гдје је у конкуренцији од 6.000.000 такмичара освојио седмо мјесто.

Седма позиција на такмичењу представља за њега, како је у изјави за портал Катера рекао, својеврсну награду за досадашњи труд, али и велику мотивацију да још више вјежба и ради, како би постигао боље резултате на предстојећим такмичењима.

- Тест је у много чему за мене другачији од тестова такмичења у којима сам учествовао. Обухватао је задатке који се могу назвати логичким, те је у том смислу за мене био веома занимљив. Задаци које је тест обухватао су за мене били посебно занимљиви и такве задатке волим, јер нису типични као они које радимо у школи – рекао је Глуховић за Катеру.

Слика

Фото: Приватна архива

Он истиче да са наставницом математике из школе Горданом Милетић континуирано вјежба још од шестог разреда, те да њихове припреме никада нису фокусиране на једно такмичење, већ су заправо стално надграђивање Душановог знања.

Душа н је имао великог успјеха и напретходним такмичењима током похађања основне школе. У шестом разреду је на Светосавском такмичењу из математике, у категорији шестих разреда, освојио прво мјесто, што га је тада мотивисало за даљи рад и напредак.

- У седмом разреду сам такође на истом такмичењу освојио прво мјесто, потом сам био првак на општинском и регионалном нивоу . Паралелно сам се такмичио и из физике, те такође остварио резултате на општинском и регионалном нивоу. У осмом разреду сам прво мјесто освојио на општинском такмичењу из математике, док сам из физике освојио друго мјесто – додаје Душан.

Додаје да су ови резултати потврда да труд наставнице Гордане Милетић и његов лични нису узалудни, те истиче да има још много тога што треба да научи и додаје да се веома радује томе. 

Душан, који ове године завршава основну школу, каже да ће средњошколско образовање наставити у Палама, док у даљој будућности има намјеру да се образује кроз изучавање природних наука, гдје поред математике и физике, информатику такође сматра занимљивим предметом.

Наставница математике у ОШ „Мокро“ Гордана Милетић каже за портал Катера да је Душан изузетно дијете, те да такмичење представља промоцију математике, како међу ученицима, тако и међу родитељима.

- Освојити седмо мјесто од укупно 6.000.000 кандидата није мала ствар. Било би незахвално очекивати више, јер колико наша средина улаже у науку, у односу на друге државе, ово је одличан резултат. Мислим да овај сјајан резултат могу да разумију једино особе које су и сами некад били такмичари – каже Милетићева.

Она додаје да је иза ње и Душана дугогодишњи рад и да не планирају стати на овоме, те додаје да је цјелокупна ситуација са пандемијом вируса корона доста утицала и омела их у многим плановима.

-  Пред Душаном је будућност и мислим да нема љепше награде за наставника од ученика који жели и хоће да научи што више. Душан је давно превазишао градиво из основне школе и уживам док радим са њим, јер рад са Душаном мени представља одмор – каже Милетићева.

Слика

Дипломе ученика са такмичења из математике ОШ "Мокро"

Она наводи да је Основна школа „Мокро“ позната по сјајним такмичарима из математика, те додаје да Душанов успјех не би био могућ да немају разумијевања и од других наставника из ове образовне установе.

Директор ОШ „Мокро“ Радмила Веселиновић за наш портал каже да Душанов успјех није изненађење, јер је ријеч о сјајном математичару, који их сваке године обрадује запаженим резултатима на такмичењима.

- Успјех сваког ученика је свакако и успјех школе, али и потврда да се у Основној школи „Мокро“ са дјецом ради озбиљно и много, те да се још увијек његује вриједност учења, марљивог рада и труда, као и да се трудимо да истичемо да је знање на првом мјесту – истакла је Веселиновићева.

Подсјећамо, ученик осмог разреда Основне школе „Мокро“ из Мокрог, општина Пале, освојио је седмо мјесто на Међународном такмичењу из математике „Клокан математичар 2020“, у конкуренцији од преко 6.000.000 ученика из цијелог свијета.

Због епидемиолошких мјера у вези са пандемијом вируса корона, такмичење је ове године одржано у онлајн верзији. 

 

 

Припремио и разговарао: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Гусларско вече у Мокром 10. маја Гусларско вече у Мокром 10. маја
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    33m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 42m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 47m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 30m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    11h 44m
    0