Gluhović: Uspjeh sa takmičenja dodatna motivacija za dalji rad

06.02.2021. 20:10
0
IZVOR: Katera

Naš mladi sugrađanin, učenik devetog razreda Osnovne škole „Mokro“ Dušan Gluhović  ostvario je odličan rezultat na međunarodnom takmičenju iz matematike, gdje je u konkurenciji od 6.000.000 takmičara osvojio sedmo mjesto.

Sedma pozicija na takmičenju predstavlja za njega, kako je u izjavi za portal Katera rekao, svojevrsnu nagradu za dosadašnji trud, ali i veliku motivaciju da još više vježba i radi, kako bi postigao bolje rezultate na predstojećim takmičenjima.

- Test je u mnogo čemu za mene drugačiji od testova takmičenja u kojima sam učestvovao. Obuhvatao je zadatke koji se mogu nazvati logičkim, te je u tom smislu za mene bio veoma zanimljiv. Zadaci koje je test obuhvatao su za mene bili posebno zanimljivi i takve zadatke volim, jer nisu tipični kao oni koje radimo u školi – rekao je Gluhović za Kateru.

Slika

Foto: Privatna arhiva

On ističe da sa nastavnicom matematike iz škole Gordanom Miletić kontinuirano vježba još od šestog razreda, te da njihove pripreme nikada nisu fokusirane na jedno takmičenje, već su zapravo stalno nadgrađivanje Dušanovog znanja.

Duša n je imao velikog uspjeha i naprethodnim takmičenjima tokom pohađanja osnovne škole. U šestom razredu je na Svetosavskom takmičenju iz matematike, u kategoriji šestih razreda, osvojio prvo mjesto, što ga je tada motivisalo za dalji rad i napredak.

- U sedmom razredu sam takođe na istom takmičenju osvojio prvo mjesto, potom sam bio prvak na opštinskom i regionalnom nivou . Paralelno sam se takmičio i iz fizike, te takođe ostvario rezultate na opštinskom i regionalnom nivou. U osmom razredu sam prvo mjesto osvojio na opštinskom takmičenju iz matematike, dok sam iz fizike osvojio drugo mjesto – dodaje Dušan.

Dodaje da su ovi rezultati potvrda da trud nastavnice Gordane Miletić i njegov lični nisu uzaludni, te ističe da ima još mnogo toga što treba da nauči i dodaje da se veoma raduje tome. 

Dušan, koji ove godine završava osnovnu školu, kaže da će srednjoškolsko obrazovanje nastaviti u Palama, dok u daljoj budućnosti ima namjeru da se obrazuje kroz izučavanje prirodnih nauka, gdje pored matematike i fizike, informatiku takođe smatra zanimljivim predmetom.

Nastavnica matematike u OŠ „Mokro“ Gordana Miletić kaže za portal Katera da je Dušan izuzetno dijete, te da takmičenje predstavlja promociju matematike, kako među učenicima, tako i među roditeljima.

- Osvojiti sedmo mjesto od ukupno 6.000.000 kandidata nije mala stvar. Bilo bi nezahvalno očekivati više, jer koliko naša sredina ulaže u nauku, u odnosu na druge države, ovo je odličan rezultat. Mislim da ovaj sjajan rezultat mogu da razumiju jedino osobe koje su i sami nekad bili takmičari – kaže Miletićeva.

Ona dodaje da je iza nje i Dušana dugogodišnji rad i da ne planiraju stati na ovome, te dodaje da je cjelokupna situacija sa pandemijom virusa korona dosta uticala i omela ih u mnogim planovima.

-  Pred Dušanom je budućnost i mislim da nema ljepše nagrade za nastavnika od učenika koji želi i hoće da nauči što više. Dušan je davno prevazišao gradivo iz osnovne škole i uživam dok radim sa njim, jer rad sa Dušanom meni predstavlja odmor – kaže Miletićeva.

Slika

Diplome učenika sa takmičenja iz matematike OŠ "Mokro"

Ona navodi da je Osnovna škola „Mokro“ poznata po sjajnim takmičarima iz matematika, te dodaje da Dušanov uspjeh ne bi bio moguć da nemaju razumijevanja i od drugih nastavnika iz ove obrazovne ustanove.

Direktor OŠ „Mokro“ Radmila Veselinović za naš portal kaže da Dušanov uspjeh nije iznenađenje, jer je riječ o sjajnom matematičaru, koji ih svake godine obraduje zapaženim rezultatima na takmičenjima.

- Uspjeh svakog učenika je svakako i uspjeh škole, ali i potvrda da se u Osnovnoj školi „Mokro“ sa djecom radi ozbiljno i mnogo, te da se još uvijek njeguje vrijednost učenja, marljivog rada i truda, kao i da se trudimo da ističemo da je znanje na prvom mjestu – istakla je Veselinovićeva.

Podsjećamo, učenik osmog razreda Osnovne škole „Mokro“ iz Mokrog, opština Pale, osvojio je sedmo mjesto na Međunarodnom takmičenju iz matematike „Klokan matematičar 2020“, u konkurenciji od preko 6.000.000 učenika iz cijelog svijeta.

Zbog epidemioloških mjera u vezi sa pandemijom virusa korona, takmičenje je ove godine održano u onlajn verziji. 

 

 

Pripremio i razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    17h 13m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    22h 28m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    11h 56m
    3
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    13h 56m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    20h 14m
    0