Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима

12.02.2024. 15:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Окружни суд у Добоју осудио је на годину дана затвора некадашњег припадника 102. бригаде Хрватског вијећа одбране Хариса Скелића због физичког злостављања српских цивила у логорима на подручју Дервенте 1992. године, и продужио му притвор до правоснажности пресуде.

Суд је обавезао Скелића да на име имовинско-правног захтјева исплати по 2.500 КМ четворици оштећених лица.

Суд је одбио приједлог одбране да се оптуженом да гаранцију или одреде друге мјере с обзиром на тежину почињеног дјела и зато што је утврђено потпуно одсуство било каквих имовинских, породичних или других веза Скелића са БиХ.

На ове одлуке оптужени и бранилац имају право да у законском року упуте жалбу Врховном суду Републике Српске.

Осуђеном Харису Скелићу судски поступак се водио према кривичном закону СФРЈ.

Споразум о признању кривице Скелић је са Окружним јавним тужилаштвом у Добоју склопио 23. јануара, а Вијеће Окружног суда у Добоју је 9. фебруара прихватило тај споразум.

Окружно јавно тужилаштво у Добоју је 10. јануара подигло оптужницу против Хариса Скелића званог Скело због ратног злочина над српским цивилима у дервентским логорима 1992. године, коју је 12. јануара потврдио судија за претходно саслушање Окружног суда у Добоју.

Оптужница Скелића терети да је као припадник 102. бригаде Хрватског вијећа одбране Дервента од маја до јуна 1992. у логорима "Рабић" и "Поље" физички злостављао цивиле српске националности.

У пресуди је наведено да је у овим кривичним дјелима учествовао и брат близанац оптуженог Мурис Скелић који није доступан правосуђу, као и неколико НН лица.

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата сматрају да је споразум о признању кривице за злочине над српским цивилима у Дервенти за казну затвора од једне године додатно понижавање српских жртава и свих мученика који су прошли логоре у згради Дома ЈНА, "Рабић" и "Поље" у Дервенти.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Бранислава Гарића трајаће вјечно Сјећање на Бранислава Гарића трајаће вјечно
Жена погинула у директном судару код Добоја Жена погинула у директном судару код Добоја
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    22h 44m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 28m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 13m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 12m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    13h 18m
    0