Godinu dana zatvora Harisu Skeliću za zločine nad srpskim civilima

12.02.2024. 15:27
0
IZVOR: srna.rs

Okružni sud u Doboju osudio je na godinu dana zatvora nekadašnjeg pripadnika 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane Harisa Skelića zbog fizičkog zlostavljanja srpskih civila u logorima na području Dervente 1992. godine, i produžio mu pritvor do pravosnažnosti presude.

Sud je obavezao Skelića da na ime imovinsko-pravnog zahtjeva isplati po 2.500 KM četvorici oštećenih lica.

Sud je odbio prijedlog odbrane da se optuženom da garanciju ili odrede druge mjere s obzirom na težinu počinjenog djela i zato što je utvrđeno potpuno odsustvo bilo kakvih imovinskih, porodičnih ili drugih veza Skelića sa BiH.

Na ove odluke optuženi i branilac imaju pravo da u zakonskom roku upute žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Osuđenom Harisu Skeliću sudski postupak se vodio prema krivičnom zakonu SFRJ.

Sporazum o priznanju krivice Skelić je sa Okružnim javnim tužilaštvom u Doboju sklopio 23. januara, a Vijeće Okružnog suda u Doboju je 9. februara prihvatilo taj sporazum.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju je 10. januara podiglo optužnicu protiv Harisa Skelića zvanog Skelo zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u derventskim logorima 1992. godine, koju je 12. januara potvrdio sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Doboju.

Optužnica Skelića tereti da je kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane Derventa od maja do juna 1992. u logorima "Rabić" i "Polje" fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti.

U presudi je navedeno da je u ovim krivičnim djelima učestvovao i brat blizanac optuženog Muris Skelić koji nije dostupan pravosuđu, kao i nekoliko NN lica.

Udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata smatraju da je sporazum o priznanju krivice za zločine nad srpskim civilima u Derventi za kaznu zatvora od jedne godine dodatno ponižavanje srpskih žrtava i svih mučenika koji su prošli logore u zgradi Doma JNA, "Rabić" i "Polje" u Derventi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na Branislava Garića trajaće vječno Sjećanje na Branislava Garića trajaće vječno
Žena poginula u direktnom sudaru kod Doboja Žena poginula u direktnom sudaru kod Doboja
Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    19h 59m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 43m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    13h 28m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    10h 27m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    10h 33m
    0