Годишњица рођења Николе Тесле обиљежена на Кули Београд

11.07.2024. 10:27
0
ИЗВОР: politika.rs

У знак сjећања на дан рођења једног од највећих научника у историји човjечанства, на Кули Београд, највишој згради у Србији и региону, синоћ је емитована светлосна пројекција посвећена Николи Тесли.

Небо изнад Саве је тако засијало у част великог српског генија без чијих изума не би постојао свет какав познајемо, наводи се у саопштењу Belgrade Waterfront.

- Никола Тесла је чувен по изуму вишефазних система наизменичних струја, проналаску обртног магнетног поља, синхроног и асинхроног мотора и Теслиног трансформатора, а имао је и водећу улогу у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима. Како је био човек испред свог времена и визионар којег су с правом називали и Прометејем 20. века, по Тесли је названа и међународна мерна јединица за јачину магнетног поља (густину магнетног флукса - додаје се у саопштењу.

Осим што на Кули Београд, новом симболу српске престонице, обиљежава годишњицу рођења овог славног Србина, Belgrade Waterfront.ће ускоро постати и мјесто гдје ће бити изложена његова богата заоставштина, с обзиром на то да ће у некадашњој Фабрици хартије Милана Вапе бити смјештен Музеј Николе Тесле, истиче се.

- Тако ће овај великан коначно добити простор какав заслужује, а посетиоци ће моћи да виде због чега је српски народ тако поносан на њега - закључује се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Нијагарани водопади у бојама тробојке Нијагарани водопади у бојама тробојке
Никола Тесла - творац новог техничког поретка свијета Никола Тесла - творац новог техничког поретка свијета
Нијагарани водопади у бојама тробојке у част српског генија Нијагарани водопади у бојама тробојке у част српског генија
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 57m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 39m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 7m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 28m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 37m
    0