Годишњица смрти Даворина Поповића (ВИДЕО)

18.06.2020. 10:54
0
ИЗВОР: srpskainfo

На данашњи дан навршава се 19 година од смрти Даворина Поповића.

Легендарни Дачо или Пимпек сам је себе називао Пјевачем, обично почињући своје приче “Слушај, да ти пјевач нешто каже…”, не дајући својој улози у "Индексима", једнако као смислу свога живота, ни мање ни више од тога, него само пјевач. Па је с временом постао Пјевач.

Преминуо је 18. јуна 2001. у Сарајеву од рака гуштераче. Сахрањен је 20. јуна 2001. на сарајевском гробљу Баре у Алеји великана, а ми га се данас сјећамо кроз незаборавни интервју који је дао 1976. године, који објављујемо без интервенција.

 Разговарао: Петар Поповић, обрада: Југопапир (Џубокс, 23. фебруар 1976.);

Од миља су га звали Дачо, а надимак Пимпек добио је у дјетињству због мале израслине крај лијевог уха. У младости се бавио рукометом и кошарком.

Био је капитен Кошаркашког клуба "Младе Босне" (касније КК "Жељезничар"), те као стандардни првотимац одиграо је преко 500 утакмица. Спортом се активно престао бавити 1968. године. Био је студент Факултета политичких наука у Сарајеву.

Временом је постао Пјевач.

Слика

Музичку каријеру почео је у групи "Пауци", а "Индексима" се придружио крајем 1964. године и до краја остаје њен заштитни знак. Са "Индексима" оставља неизбрисив траг у музичкој историји Сарајева и бивше Југославије. Њихове пјесме, а највише баладе, остале су заувијек уписане у нашу поп културу, као што су "Сањам", "Предај се срце", "Да сам ја нетко", "Бавила је све низ ријеку"...

И као солиста, опет уз подршку "Индекса" , објављује три албума. Први албум " Свака је љубав иста (осим оне праве)" објављује 1975. године, 1984. године „С тобом дијелим све“, док албум истог назива, али с другим пјесмама излази 1995. године.

У животу је имао једну љубав, била је то супруга Сања, с којом је имао сина Дарија. 

Једна улица у Сарајеву носи његово име.

Коментари 0
Повезане вијести
Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО) Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО)
Доктор Миодраг Лазић - анђео спаса за Србе преко Дрине Доктор Миодраг Лазић - анђео спаса за Србе преко Дрине
Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    7h 22m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    19h 22m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    20h 56m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    4h 51m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    4h 9m
    0